Raskó: A disznóhúsnál elképesztő áremelkedés történt
4/01/2023 19:42
| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter
2023-ban nem kell attól tartani, hogy a boltokból elfogy a krumpli és a sertéshús, de az ársapka, illetve a tavalyi aszály miatt a kereskedők importból fogják beszerezni az árut, mondta Raskó György agrárközgazdász az Esti gyorsban.
Január végére kifogynak a magyar burgonyakészletek és a sertéshús ára pedig akár 80-90 százalékkal is emelkedhet, már ha egyáltalán kapni lehet majd. Raskó György agrárközgazdász szerint a hazai krumplihiány oka, hogy az idén 180 ezer tonnánál is kevesebb termett Magyarországon, amit a szakember minden idők leggyengébb termésének nevezte. Ebből pedig az következik, hogy a magyar krumpli helyett becslése szerint január végétől importból kell majd beszerezni a burgonyát.
A magyar kereskedők Németországból, Hollandiából és Franciaországból, illetve Lengyelországból tudnak behozni az országba, ahol szintén kevesebb termett az idén krumpliból, ez pedig már ott is áremelkedéshez vezettek. A külföldi krumpli drágább mint hazai, csak a "határon" 15-20 százalékos az árkülönbség, de ezután még dolgozni kell az árunk, amíg a boltokba kerül. Raskó szerint 350 forint körüli áron vásárolják a kereskedők a burgonyát, amire itthon még rájön az áfa, ezzel közel egyharmadnyival tovább drágítva a terméket, és "így jóval többe kerül, mint az ársapkás ár".
Január végétől kezdve a kereskedő minden kiló burgonyán 50-100 forintot bukni fog, jelentette ki a közgazdász, aki szerint a kiskereskedelmi láncban az értékesítés mindenütt veszteséges lesz.
A disznóhúsnál "elképesztő áremelkedés történt" - mondta Raskó. Az élősertés felvásárlási ára két euró (800 forint), míg tavaly nyáron még 450 forint volt: ez 90 százalékos emelkedés.
Eközben a sertéscomb hatóságilag rögzített ára megközelítőleg 1400 forint. "A probléma csak az, hogy jelenleg költségoldalról ez 2000 forint, tehát a kereskedők "minimum 600 forintot veszítenek, ha Magyarországra értékesítik a sertéscombot". Ez sertésenként 600 ezer forint veszteséget jelent. Tetemes összeg, mondta a szakember.
Ezért szerinte a kereskedők az ársapkás kötelezettséget úgy kerülik ki, hogy a friss hazai sertéscomb helyett külföldről, diszkontáron fagyasztott sertéshúst hoznak be és adnak el. Egy másik megoldás, hogy a boltok korlátozták a megvásárolható mennyiséget. Raskó szerint a sertéshúsnál erre számítani lehet. De nem lesz áruhiány, mondta, mert "a kereskedelemben nagyon komoly verseny van a láncok között". Úgy kezelik az rögzített áru termékeket, mintha akciós termékek lennének, tehát egyben vevőcsalogató is. A törvényi kötelezettségen túl az áruházláncok "üzletpolitikai okokból" sem engedhetik meg maguknak, hogy nem árulnak ilyen termékeket, mert úgy vásárlókat veszítenének. De ennek az árukínálatnak az az ára, ami a külföldről behozott fagyasztott hús és a hazai friss hús minősége között van.