„Klubrádió
Esti gyors

Reakciók: Nem kérdéses, hogy politikai döntés született a Klubrádióról

11/03/2021 22:33

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Daniel Freund európai parlamenti képviselő, Scott Griffin, a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatóhelyettese és Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül regionális igazgatója reagált az NMHH verdiktjére. A három nyilatkozó egyaránt elítéli, politikai indíttatásúnak tekinti és a sajtószabadság szempontjából károsnak tartja a döntést. Csernyánszky Judit összeállítása.

2021. március 11. Esti gyors / részlet, Daniel Freund, Scott Griffin (21.03.11.)
04:54
00:00

Ez több mint fájdalmas csapás a sajtószabadságra – nyilatkozta rádiónknak Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő. – Orbán Viktor intézkedései veszélyt jelentenek a demokráciára egész Európa szempontjából. Nem folytatható tovább az a politika, amit eddig vitt az Európai Unió és nem nézhetjük tovább tétlenül azt, amit az autokrata rezsim tényként akar beállítani, ezzel építve tovább a rendszerét. A Klubrádióval most történtekre nem tekinthetünk úgy, mint elszigetelt esetre. Ez nagyívű stratégia része, amelynek célja, hogy ellenőrzése alá vonja a médiát, hogy kontroll alatt legyen az, amit hall, amit olvas, és amit lát a médiafogyasztó.

Tegnap volt éppen az a nagy plenáris vita a sajtószabadságról a Parlamentben, amelynek ön egyik kezdeményezője volt. Kin múlik, hogyan lehet innen továbblépni?

Az Európai Bizottságnak azonnal be kell vetnie minden lehetséges eszközt, hogy mielőbb megállítsa a demokrácia és a jogállam szétverését. Az összes eddigi elemzést és vizsgálatot most már a tényleges cselekvésnek kell követnie. Az Európai Parlament továbbra is nyomást gyakorol a bizottságra, és épp délelőtt folytattunk beszélgetést arról, amennyiben az Európai Bizottság továbbra is elmulasztja, hogy közbeavatkozzon, akkor jogi úton fogjuk mi is számon kérni tőle a cselekvést. Mi is hálásak vagyunk azoknak a bátor embereknek, hallgatóknak, akik életben tartják a rádiót az interneten is, csak köszönetet tudunk nekik mondani. Nehéz idők elé néz a rádió, és remélem, hogy erőfeszítéseik nem hiábavalóak és fenn tudják tartani nagyon fontos hírszolgáltatásukat – mondta el rádiónknak Daniel Freund, az Európai Zöld Párt képviselője.

Daniel Freund a Klubrádióban
 
Daniel Freund a Klubrádióban
 
 

Őszintén felháborít minket, hogy elvették a Klubrádiótól a frekvenciát. Egyértelműen politikai döntésnek tekintjük a mostanit – vélekedett Scott Griffin, az IPI, a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatóhelyettese. – Hiszen olyan rádióról van szó, amely az utolsó, ellenzéki, nagy értékű és meghatározó rádió Magyarországon. Ez azt mutatja, hogy a kormány célja elhallgattatni a kritikus hangokat az országban. És hogy ezt egy nappal azután lépik meg, hogy a magyar sajtószabadságról vita volt az Európai Parlamentben, azt mutatja, hogy Orbán kormánya továbbra sem tartja magát az uniós alapértékekhez.

Ez különösen érdekes abból a szempontból, hogy épp az uniós parlamenti vitanapon döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Klubrádióról, azonban nem hozták nyilvánosságra ezt a döntést aznap, csak most, csütörtök délután.

Azt hiszem, igaza van, és akkor a döntés még inkább felháborító, ebből is csak az látszik, hogy előre eldöntött kérdésről van szó. Hiszen akkor tudták, hogy a Médiatanács döntését mindenki figyelemmel fogja kísérni, és feltehetően ezért halogatták a döntés nyilvánosságra hozatalát. Ez önmagában is sokat mond, és megerősíti a döntés politikai motivációját. Nem a tényeken, a rádió műsorának és menedzsmentjének teljesítményén múlott.

Egy év van még a választásokig, és ki fogunk tartani. Fellebbezünk a döntés ellen. De nehéz időszak következik, Ön mit tanácsol?

Remélem, nem fogja elveszíteni hallgatóságát az interneten a rádió és szurkolunk a fellebbezés sikeréért is. Szerintem Európában és Brüsszelben most sokkal több szó esik majd arról, hogy a szólásszabadságot folyamatosan számolják fel Magyarországon. A vita folytatódik. Arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, indítson azonnal vizsgálatot a Médiatanács döntéséről, hogy vajon uniós törvényt sértett-e ezzel, vajon diszkriminálja-e a rádiót? A vizsgálatot pedig azonnal el kell kezdeni. Mert az elmúlt években gyakorlatilag egy kaptafára születnek meg hasonló döntések független sajtótermékek ellen, és a Klubrádió most az utolsó ebben a sorban.

2021. március 11. Esti gyors / részlet, Pavol Szalai (21.03.11.)
01:27
00:00


Elítéli a hatóság döntését a Riporterek Határok Nélkül (RSF) civil szervezet, mert ezzel egy független hang tűnt el az éterből – nyilatkozta rádiónknak Pavol Szalai, a szervezet térségünkért felelős igazgatója. Aki magát a tényt is ismertette, amit magyarázatul felhozott a magyar Médiatanács: miszerint gazdálkodási és műsortervezési hibákra hivatkozva utasították el a frekvencia újbóli elnyerésére kiírt klubrádiós pályázatot.

Arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy azonnal indítson kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen, mert ezzel utóbbi megsérti az Unió telekommunikációs törvényét, a diszkriminációt tiltó törvényt, és a médiapluralizmust biztosító törvényt is. Itt az idő, hogy a szavakat tettek kövessék, itt az idő, hogy cselekedjen is az Európai Bizottság azért, hogy biztosítva legyen a sokoldalú, sokszínű média Magyarországon! – hangsúlyozta Pavol Szalai, az RSF regionális igazgatója.

Esti gyors
2021. március 11., csütörtök 18:35
Riporter: Csernyánszky Judit