„Klubrádió
Reggeli gyors

Rengeteg embert szorít ki a vízpartokról a NER térfoglalása

7/08/2020 11:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Balaton, tatai Öreg-tó, Fertő-tó: mindhárom helyszínen közös, hogy az új, részben tervezett, részben megvalósult építkezések révén jelentősen megváltozik a természeti környezet és csak nagyon szűk kör juthat el nyaralni, a társadalom széles köre kiszorul Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője szerint. Azt mondta, a NER-közeli szálloda- és lakóparkberuházások társadalmi átalakulást is hoznak magukkal.

2020. augusztus 07. Reggeli gyors / részlet, Léderer Sándor (20.08.07.)
12:07
00:00

Léderer Sándort, a K-Monitor ügyvezetőjét kérdeztük a NER-közeli beépítési tervekről, amelyek a Balaton után a Fertő tóhoz is elértek. Elmondta: bejelentettek egy nagy turisztikai fejlesztést Fertőrákosnál, ez alapvetően átalakítja a látképet, a kis, emberléptékű, picit lepukkant strand helyére terveznek kikötőt, szállodát, apartmanházakat. Arra hivatkozva kezdték el a beruházást, hogy nem elég jól kihasznált turisztikai szempontból a terület. Úgy tudni, még nem valósult meg még semmi, csak rengeteg pénzt szereztek rá és kivágták a fákat meg a nádast. Nincs információjuk arról, hogy ki építkezik ott, ezért nincs is rajta a nerhotel.hu-n. Nem biztos, hogy kormányközeli cég, de nagyon ritka, hogy nem NER-es az, aki tízmilliárdokat tud ingatlanfejlesztésre fordítani – jegyezte meg.

 
Fertő tó (kép: Pixabay)
 


Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy Tatán a szállodaépítés ellen tiltakozó mezben futott félmaratont egy nő, akinek nem akarták odaadni a bronzérmét. Léderer Sándor közölte: ott egy nagyvállalkozó, aki a sajtó szerint jó viszonyt ápol a kormánnyal, hatalmas szállodát tervez felhúzni, lényegében érintetlen területet építenek be a turisztikai bevételek növelésére hivatkozva.

Részletezte: ez jellemző az egész Balatonon is, rengeteg strandot, kempinget átalakították, van, ahol csak fizetős lett, de van, ahol teljesen beépítették, és szállodák, lakóparkok épülnek. Az a közös bennük, hogy az átlagemberek számára nehezen elérhetők, csak nagyon szűk réteg jut el ezekre a helyekre mint befektető és mint nyaraló egyaránt.

Tiltakozás a tatai Avalon beruházás ellen
 
Tiltakozás a tatai szállodaépítés ellen (kép: Facebook)
 


Ha valahol volt egy régi vállalati üdülő, akkor annak köszönhetően rengeteg ember jutott le a partra, mostanában ezeket megveszik, lebontják, utána lezárják a partszakaszt, az se baj, ha az év nagy részében üresen áll. Ez társadalmi átalakulás is, a társadalom széles köre kiszorul, és sokkal szűkebb rétegnek marad hozzáférése. Úgy fogalmazott: a tragikus az, hogy ez nemcsak „vadkapitalista” folyamat, hanem az állam masszívan támogatja a Kisfaludy programon keresztül, amelyből Mészáros Lőrincék milliárdokat kaptak szállodaépítésre. Szinte kizárólag fentről irányított beruházások ezek, odaadják a pénzt valakinek, aki aztán azt csinál, amit akar, nem beszél a helyiekkel, nem számít, hogy ki férhet hozzá a vízparthoz vagy a természeti értékekhez – tette hozzá Léderer Sándor.

Jelezte, azért vannak még NER-független helyek a Balatonon, de pont azok tűnnek el, amelyek a legszebbek, ebből volt kisebb botrány Tihanyban vagy a Club Aligánál. Szerinte sokat segíthet, ha valaki szállásfoglalás előtt utánanéz, hogy kinél csilingel a kassza, adott esetben egy oligarchát támogat-e.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/H. Szabó Sándor

Reggeli gyors
2020. augusztus 07., péntek 08.15
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert