„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: Márki-Zay kereszténysége őszinte

21/10/2021 00:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A miniszterelnök-jelölt személyisége leginkább Horn Gyulára emlékezteti Róna Pétert. A közgazdász azt is elmondta, amennyiben Márki-Zay felkéri, kész tanácsaival segíteni a politikust. Az egyre nagyobb méreteket öltő inflációval kapcsolatban azt mondta, a Fidesz felkészült egy esetleges kormányváltásra, és olyan helyzetet teremt, amellyel az új kormány mozgásterét radikálisan lecsökkenti.

2021. október 20. Megbeszéljük - részlet 21.10.20. Róna Péter
19:21
00:00

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt többek közt megnevezte Bod Péter Ákost a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét, és Róna Pétert is, mint olyan szakemberekét, akiknek tanácsaira számít, amennyiben kormányt alakíthat.

Róna Péter közgazdász, jogász, oxfordi egyetemi tanár a Klubrádióban arról beszélt, hogy informális tanácsokkal eddig is segítette Márki-Zay munkáját, hivatalos felkérést eddig még nem kapott, hajlandó lenne erre.

A politikus személyével kapcsolatban kifejtette, nagyon határozott, eltökélt egyéniség, aki bizonyos tanácsokat, amelyek ellenkeznek elképzeléseivel, elsőre elutasít, majd napokkal később – felismerve azok célját – kész megfogadni azokat. "Először azt mondja nem, aztán elkezd rajta gondolkodni, aztán azt mondja, mégiscsak" – foglalta össze Róna. Hozzátette, ebben a vonatkozásban Márki-Zay Horn Gyulára emlékezteti. "Azt hiszem, ez a konzervatív, katolikus beállítottság elsősorban egy erkölcsi értékrendre vonatkozik."

Ami Márki-Zay politikáját illeti, Róna úgy látja, legnagyobb problémának a társadalmi mobilitás hányát tekinti a politikus. "Egy kimutatás szerint tíz szegénynek született gyerekből kilenc szegényen fog meghalni. Ez ma a magyar társadalmi mobilitás. Ami katasztrófa."

Róna úgy az Európai Unió irányelvei, a NATO mellett elkötelezett emberként jellemezte a hódmezővásárhelyi polgármestert.

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Játék az inflációval

Az interjú további részében az infláció alakulásáról és annak hatásairól beszélt. Véleménye szerint az inflációt a kormány és a Magyar Nemzeti Bank és a kormány is súlyosan félrekezelte. Annyira otrombának tartja ezt a hibát, hogy Róna szerint felmerül a szándékosság gyanúja is.

2021 tavaszára világossá vált, hogy egyre nagyobb az inflációs nyomás. A forint gyengül, a magyar államkötvényeket érintő kamatok is növekedtek. Júniusban az MNB 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, és bejelentette, hogy azt a kmataemelési szintet havi szinten megismétli, egész addig, amíg az infláció szintjét a kívánt, 3 százalékos tartományba szorítja vissza. Így tett júliusban, és augusztusban is. Szeptemberben azonban mindenféle kedvező tendencia hiányában, 15 bázispontra mérsékelte a kamatemelés szintjét, amit októberben is megismételt. Ennek megfelelően a forint árfolyama érzékelhetően tovább romlott. Arra a kérdésre, hogy miért tarthatja az MNB magasan az infláció mértékét, noha Matolcsy György ennek ellenkezőjét hangoztatja, Róna elmondta, hogy szerinte ez "falazás". A jegybank és a Pénzügyminisztérium közti feszültség mindössze színjáték.

Érdemi lépések nélkül az infláció elszabadul, és várhatóan jövő év elejére elérheti a 7-8 százalékot. Ezt a szintet csak komoly fiskális megszorításokkal, és nagyon szigorú monetáris politikával lehet visszakényszeríteni a kívánt tartományba. Róna úgy véli, hogy a kormány már felkészült arra, hogy elveszítheti a választást, és az új kormány működésének aláásását készítik elő. Ezért hosszabbították meg Polt Péter legfőbbügyész megbizatását, ezért neveztek ki új elnököt a Médiatanácsba. "Olyan állapotot hoznak létre, amely a következő kormány mozgásterét radikálisan lecsökkenti" – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2021.10.21., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György