„Támogassa
Megbeszéljük...

Schiffer az amerikai választásról: Ezek után ne oktassanak minket!

13/11/2020 19:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke feltette a kérdést: mit szólna az Egyesült Államok, ha Magyarországon „nem lenne korrekt a választási névjegyzék”, „120 éves emberek” is szavazhattak volna. Szerinte abból óriási botrány lenne, ha a 2022-es magyar választáson Erdélyből érkeznének be levélszavazatok az urnazárás után napokkal. (Amerikai szövetségi tisztviselők szerint a 2020-as volt a legbiztonságosabb választás az ország történetében.) Schiffer úgy véli: Joe Biden megválasztott elnök választás előtt megjelent cikke nem sok jót sejtet a „csendőrködés” szempontjából.

2020. november 13. Megbeszéljük / részlet, Schiffer András (20.11.13.)
18:54
00:00

Schiffer András közösségi médiás oldalán az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódóan arról írt, hogy szerinte a magyar kormány kifejezhetné aggodalmát az ottani választás tisztasága miatt.

A Megbeszéljük adásában azt mondta az említett posztjáról: abban nem foglalt állást, hogy elcsalták-e, szeretne különbséget tenni a jelenlegi kormánypárti amerikai hangok és a saját bejegyzése között. Ugyanakkor elege van abból, hogy az amerikaiak a rendszerváltás óta „folyamatosan oktatták a magyarokat” arról, hogy kell jó demokráciát működtetni és milyen a jó választási rendszer. Azt mondta: ő is „szenvedő alanya volt” ilyen beszélgetéseknek amerikai potentátok részéről.

Úgy fogalmazott: „attól függetlenül, hogy történt-e csalás, vagy sem, Biden tényleg megszerezte-e az elektori szavazatok többségét, vagy sem”, vajon mit szólna az Egyesült Államok, ha Magyarországon „nem lenne korrekt a választási névjegyzék”, kijönne egy szavazókörben, hogy „125 százalék volt a részvétel”, „bőven 120 éves emberek is szavazhattak volna”. Abból pedig nemzetközi diplomáciai botrány lenne a volt LMP-elnök szerint, ha a 2022-es magyar választáson például Erdélyből érkeznének be levélszavazatok az urnazárás után napokkal.

Schiffer András, az LMP távozó frakcióvezetőjének sajtót?
 
Schiffer András 2016-ban (fotó: MTI /Kovács Tamás)
 
 

Az üzenete pusztán annyi, hogy számára magyar állampolgárként furcsa, hogy tartanak egy nemzeti szintű választást és államonként eltérő eljárási szabályok vannak. De elfogadja, tiszteletben tartja, hogy az más politikai kultúra, más szokások, más berendezkedés. Ugyanakkor magyar állampolgárként elvárja, hogy az Egyesült Államok is tartsa tiszteletben akár Magyarország, akár ázsiai, afrikai országok szokásait. Amerika ne akarjon csendőrködni sehol, márpedig Bidennek a választás előtt írott cikke „nem sok jót sejtet” Schiffer András szerint.

Szerinte Magyarországon „ehhez képest” harminc éve korrekt választási névjegyzékek vannak, sokkal kifinomultabb és egységesebb eljárási szabályok; nagyon jó lenne, ha az Egyesült Államok nem adna ki évente jelentést arról, hogy milyen a demokrácia helyzete más országokban. Schiffer András közölte: nem tiszte és nincs tudása ahhoz, hogy állást foglaljon arról, hogy csalással nyert-e Biden és mi a Trump-féle jogi eljárások várható kimenetele. 

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a választás tisztaságával kapcsolatos, főleg Donald Trump elnökhöz és köreihez köthető híresztelések, sugalmazások, adott esetben vádak nem bizonyítottak. Sőt, amerikai szövetségi tisztviselők szerint a 2020-as választás volt a legbiztonságosabb az ország történetében, írja a BBC cikke alapján a 444. A belbiztonsági minisztérium alatt dolgozó bizottság, a Kiber- és Infrastruktúrabiztonság Ügynökség (Cisa) felelt a választások lebonyolításának technikai részeiért, és csütörtökön közleményt adtak ki, amelyben azt írták, tisztában vannak a sok megalapozatlan állítással és téves információval a választásokkal kapcsolatban, de mindenkit biztosítanak róla, hogy biztonságos az amerikai választási rendszer. A szövetségi kormány alá tartozó bizottság megszólalására azért volt szükség, mert Donald Trump továbbra sem hajlandó elfogadni a választás eredményét, és tömeges csalásokat emleget, bármiféle bizonyíték megmutatása nélkül. A Cisa közleménye szerint nincs bizonyíték arra, hogy bárhol töröltek volna szavazatokat a rendszerből, bárhol jogszerűtlenül változtatták volna meg valakinek a szavazatát vagy bármi más hasonló beavatkozás történt volna.

Két államban, Wisconsinban (itt jelen állás szerint 20 ezer szavazattal nyert Biden), és Georgiában, ahol 14 ezerrel vezet, újraszámolják a szavazatokat. Az pedig, hogy valahol elfogadják-e a szavazás napján postára adott levélszavazatokat, kizárólag az adott állam törvényein múlik, ilyen szempontból jelentős különbségek vannak az 50 szövetségi állam gyakorlata között. Olyannyira, hogy például Maine-ben és Nebraskában nem is kapja automatikusan meg az összes elektor szavazatát az, aki győz, a többi államban viszont igen.

A BBC öt ilyen állítást vizsgált meg, ezek főleg Michiganre és Wisconsinra vonatkoznak, ahol nagyot fordított Joe Biden, egy pedig Arizonára, ahol úgy tűnik, 11 ezer szavazattal nyert a demokrata politikus. A tekintélyes brit médium a hatóságok válaszait összegezve közölte: mind az öt állítás hamis. Ezek egyike vonatkozott arra, hogy több ember szavazott volna, mint ahányan a választási névjegyzékben vannak, de ez is tévesnek bizonyult. A halottak szavazásáról szóló, például Lindsey Graham republikánus szenátor által is terjesztett vádat megvizsgálva a factcheck.org konteókat vizsgáló oldal arra jutott, hogy a Trump-adminisztráció által vitatott, 20 elektort adó Pennsylvaniában mindössze két ilyen esetről tudni, az egyikben az elhunyt idős hölgy Trump-támogató volt, a másiknál pedig egy regisztrált republikánus szavazó próbált néhai édesanyja nevében szavazni, sikertelenül. Georgiában, ahol még nem hirdettek győztest, négy ilyen vádról tudni, ebből kettő hamis, kettőt vizsgálnak – számolt be a CNN.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2020. november 13., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás