„Zajlik
A lényeg

Sikeres olimpiát zártak a magyarok – Olimpiai összefoglaló

8/08/2021 08:35

| Szerző: Klubrádió/pj

Három héten át Tokióra figyelt a sportszerető világ. A magyar sportolók szokásukhoz híven most sem vallottak szégyent: a végére 6 aranyat, 7 ezüstöt és 7 bronzot érdemeltek ki, összesen 20 érmet. Atlanta (1996) óta ez a legsikeresebb olimpiánk; igaz az előző kettőn a legfényesebb medálból 8 is összejött.

Sokáig kérdés volt, egyáltalán megrendezik-e a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpiát. A nézők nélkül rendezett sportünnepély sok örömet okozott a magyaroknak, olimpiai csapatunk ezúttal is sok csodálatos eredményt ért el.  

Az összesített éremtáblázat 15. helyén zártunk (a medálok számát tekintve pedig a 13. helyen), most nézzük, milyen eredményeket szállítottak olimpikonjaink.

Tokyo cat
 

Megszokhattuk, hogy olimpián az első érmeinket a vívók szállítják. Most sem volt ez másképp, Szilágyi Áron kardvívásban zsinórban harmadik olimpiai bajnoki címét szerezte meg, majd Decsi Tamással, Gémesi Csanáddal és Szatmári Andrással csapatban a bronzérmet vihette haza. Férfi egyéni párbajtőrben második helyen végzett Siklósi Gergely

Ugyancsak magyar sikersportnak számít az úszás. Ezúttal egy arany jutott a magyar csapatnak, Milák Kristóf olimpiai rekorddal lett bajnok 200 méteres pillangóúszásban, és ha a verseny előtt nem sokkal nem szakad el az úszónadrágja, talán a világrekord is összejött volna. Legalább ugyanennyire örült a 100 méteren elért második helyének is a szimpatikus fiatal úszó. Nemigen számítottunk a Hévízi-tóban az olimpiára készülő Rasovszky Kristóf ezüstérmére 10 km-es nyílt vízi úszásban.

Kötöttfogású birkózásban a Lőrincz-testvérek okoztak nekünk sok örömet. Először Lőrincz Tamás szerzett aranyat 77 kg-os súlycsoportban, másnap öccse, Lőrincz Viktor ezüstöt birkózott össze.

Cselgáncsban a 90 kg-os súlycsoportban Tóth Viktor bronzérme volt Magyarország 500. medálja a nyári olimpiákon.

Maradjunk a küzdősportoknál: Először – és lehet, hogy utoljára – szerepelt a karate az olimpiai játékokon, és egy nem várt magyar sikert könyvelhettünk el Hárspataki Gábornak köszönhetően, aki bronzérmet vihetett haza.

Vitorlázásban történelmi magyar sikernek örvendhettünk. A finn dingi hajóosztályban Berecz Zsombor a második helyig jutott, ami a magyar vitorlássport legjobb olimpiai eredménye, 1980-ban a Detre-testvérek bronzérmét maga mögé utasítva.

A kajakosainktól már megszoktuk, hogy a magyar érmek jelentős hányadát szokták szállítani. Most is kitett magáért a csapat. Kopasz Bálint második olimpiáján férfi kajak egyesben 100 méteren, Tótka Sándor pedig a 200 méteres sprinttávon lett a világ legjobbja. Kopasz úgy tudott nyerni, hogy a második helyre beérkező, szintén magyar Varga Ádámot előzte meg - és persze a teljes mezőnyt. Ugyancsak ezüstöt ért Csipes Tamara lapátolása női kajak 500 méteren. A Kozák Danuta - Bodonyi Dóra páros pedig 500 méteren egy bronzzal gazdagodott.

Bodonyi Dóra - Csipes Tamara - Kárász Anna - Kozák Danuta női kajaknégyes 500 méteren aranyat ért el, ami Kozák Danuta hatodik olimpiai aranya. Ezzel ő minden idők legsikeresebb magyar női olimpikonja, a hat aranyéremmel utolérte Kovács Pál és Kárpáti Rudolf vívókat, egyedül Gerevich Aladárnak volt több győzelme, szám szerint hét. 

Öttusában Kovács Sarolta csodát tett. Egy tavaszi térdműtéten elmulasztott vérhigító miatt áprilisban trombózison esett át, nemcsak az edzésekkel kellett leállnia, de egy ideig úgy volt, a sportot is abba kell hagyja. Ehhez képest Tokióban egyéniben a 3. helyre ért fel - nem akármilyen teljesítmény ez.

Vízilabdában mindkét csapatunk a legjobb négy közé jutott. A női válogatott eddig még soha nem szerzett érmet olimpián, az előző három alkalommal a 4. helyet csípte meg, most azonban az orosz csapatot legyőzve a dobogó harmadik fokára állhattak a lányok. A férfiak a csoportkörhöz hasonlóan a döntőbe jutásért is alulmaradtak a meglepetést okozó görögök ellen, így a bronzért küzdhettek a harmadik helyért a 2021-ben megrendezett 2020-as tokiói olimpia utolsó napján. A spanyolokkal féltávig fej fej mellett haladtak pólósaink, a második játékrészben viszont nem kaptunk gólt, így 9:5-re nyertünk, ezzel a fiúk megszerezték a magyar küldöttség 20. érmét. 

További magyar olimpiai pontszerzőink:

4. helyezettek

Verrasztó Dávid - Úszás: Férfi 400 m vegyes
Márton Anna - Vívás: Női egyéni kard
Vas Kata Blanka - Kerékpározás: Női terepverseny
Kenderesi Tamás - Úszás: Férfi 200 m pillangó
Kapás Boglárka - Úszás: Női 200 m pillangó
Csipes Tamara és Medveczky Erika - Kajak-kenu: Női kajak kettes 500 m
Olasz Anna - Úszás: Női 10 km nyílt vízi
Kozák Danuta - Kajak-kenu: Női kajak egyes 500 m
Nádas Bence és Kopasz Bálint - Kajak-kenu: Férfi kajak kettes 1000 m
Csizmadia Kolos - Kajak-kenu: Férfi kajak egyes 200 m

5. helyezettek

Salim Omar - Taekwondo: Férfi légsúly
Péni István - Sportlövészet: Férfi légpuska
Hosszú Katinka - Úszás: Női 400 m vegyes
Pupp Réka - Cselgáncs: Női harmatsúly
Bohus Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor és Szabó Szebasztián - Úszás: Férfi 4 × 100 m gyors
Telegdy Ádám - Úszás: Férfi 200 m hát
Szőke Alex - Birkózás: Férfi kötöttfogás, 97 kg
Iszmail Muszukajev - Birkózás: Férfi szabadfogás, 65 kg
Balla Virág és Takács Kincső - Kajak-kenu: Női kenu kettes 500 m

6. helyezettek

Mihályvári-Farkas Viktória - Úszás: Női 400 m vegyes
Lucz Dóra - Kajak-kenu: Női kajak egyes 200 m
Marosi Ádám - Öttusa: Férfi egyéni

 

G R A T U L Á L U N K