„Ki
Reggeli gyors

"Soha nem gondoltam volna, hogy ÖRÖKRE családba kerülhetek"

18/01/2022 11:06

| Szerző: Klubrádió

Inkább az örökbefogadást választanák, mint a lombikprogramot. Az emberek fele akár egyedül is vállalna gyereket, harmada pedig fogadna béranyát, ha nem sikerülne a megtermékenyülés. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése.

2022. január 18. Reggeli gyors - részlet 22.01.18. Szilvási Léna
09:06
00:00
"Mi olyan gyerekekkel foglalkozunk az SOS Gyermekfalvaknál, akiket kiemeltek a családjukból, akikkel a meglévő szüleik nem tudtak gondoskodni. Ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek és a tásadalom is minél többet tudjon a különböző gyerekvállalási helyzetekről, többek között arról, hogy ha valakinek nem lehet gyereke, akkor mit gondol arról, hogy milyen formát választana a gyermekhez jutáshoz: örökbefogadna, lombikozna, orvosi segítséget kérne vagy akár a béranya-programot venné igénybe" – mondta a Reggeli gyorsban Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője.

A legtöbben – amennyiben nem lehetne természetes úton gyermeke – az örökbefogadást (81,7 %), majd az asszisztált reprodukciós eljárást választaná (71 %), minden harmadik válaszadó pedig azt is el tudná képzelni, hogy béranyát fogadna, ha a jogszabályok megengednék, minden második akár egyedül, partner nélkül is vállalna gyereket – derült ki a több mint 1000 ember részvételével lezajlott felmérésből. 

"Érdekes, hogy a tapasztalat pont az ellenkezőjét mutatja: akik küszködnek azzal, hogy nem lehet könnyen, természetes úton gyerekük, azok elősorban az orvosi segítséget választják, és többnyire csak hosszú évek után döntenek úgy, hogy örökbe fogadnának" – világított rá erre az anomáliára a szakember. Hozzátette azt is, hogy a döntést megkönnyítendő a potenciális szülők szakemberekkel, örökbefogadási tanácsadókkal találkozhatnak, de manapság már az online platformok (Facebook-csoportok) is segítséget adhatnak nekik a felkészülés különböző stádiumaiban. 

Fotó: Pixabay
 

"Egyértelműen a gyerekeknek az a jobb, ha családban nőnek fel, és ráadásul olyan családban, ami végleges is számukra. Mi – felbecsülhetetlen értékű munkát végző – nevelőszülőkkel dolgozunk, akik az előszobái az örökbefogadásnak, de ez egy átmeneti állapot, tőlük kerülnek végleges családba a – többnyire 6 évnél fiatalabb – gyerekek. A többiek pedig 18 éves korukig, illetve ameddig tanulnak ott maradnak a nevelőszülőknél. Egy nevelőszülő, aki életében felnevel 10-20 gyereket, az a későbbiekben nem tudja azt az érzelmi- és anyagi biztonságot mindegyik gyereknek biztosítani, mint egy örökbefogadó család – mondta Szilvási Léna. A különbséget tovább árnyalva hozzátette, hogy az örökbefogadó család jogilag is vér szerinti státuszba lép, míg a nevelő szülői család ugyan egy szép hivatás, de mégis egy munkaviszony. Egy gyerek szempontjából az örökbefogadó család jelent állandóbb helyzetet.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Póta Györggyel
2022. január 18., kedd 08:35
Műsorvezető: Dési János