„Zajlik
Reggeli gyors

Sok magyar hal meg idő előtt rákban, most kötelező szűrővizsgálatok lesznek

1/07/2024 12:57

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Pintér Sándor, a Belügyminisztérium részéről kötelezővé tenne egészségügyi vizsgálatokat. Az egészségügyért felelős miniszternek lehetőséget ad arra, hogy korhatár nélkül előírjon kötelező szűrővizsgálatokat. Ezek bevezetéséről a kormány még nem tárgyalt, így nem született kormánydöntés sem. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a Klubrádiónak azt mondta: szerinte a kötelező szűrővizsgálat vonatkozhat a vastagbélrákszűrésre 50 és 70 év között, nők esetében a méhnyakrák- vagy mellrákszűrésre, a férfiaknál pedig a prosztatarákszűrésre.

2024. július 01. Reggeli gyors - részlet 24.07.01. Rékassy Balázs
08:30
00:00

A felnőtteknél ismert szűrővizsgálatok, mint például a vastagbélrákszűrés, a mammográfia, a prosztatarákszűrés vagy a méhnyakrákszűrés, csak rendszeresen ajánlottak bizonyos életkor felett. Kevesen vesznek részt emlőrák- és méhnyakszűrésen, és nem használják ki kellőképpen a vastagbélrák szűrésének lehetőségeit sem. Ezen változtatnak most, és ezek a szűrővizsgálatok fontosak Rékassy Balázs szerint. Jelenleg csak 18 éves korig kötelezőek az egészségügyért felelős miniszter rendeletében előírt szűrővizsgálatok, mint a szemészeti szűrések, a fogászati szűrések, a vérnyomásmérés vagy a mozgásszervek vizsgálata.

A szűrővizsgálatokkal már a betegségek tüneteinek megjelenése előtt, korai fázisban észre tudják venni az elváltozásokat, és ezek ebben a fázisban még jó eséllyel gyógyíthatók. "Magyarországon a lakosság egészségi állapota nagyon rossz - mondta Rékassy Balázs. - Ha uniós vagy bármilyen összehasonlítást nézünk, akkor itt mindig a legmagasabb az elkerülhető halálok száma. Egyharmadával többen halnak meg Magyarországon daganatos betegségben, mint kellene. A megelőzhető haláloknak azt hívjuk, aki 75 éves kor alatt olyan betegségben hal meg, ami ha odafigyelne ő is magára, és odafigyelne rá az egészségügyi ellátórendszer, akkor simán megelőzhető lenne. Egyszerű dolgokra gondoljunk, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, vagy egy kicsit komplexebb problémára, mint mondjuk a daganatos betegségek. Magyarország vezető tüdőrák tekintetében, vastagbélrák tekintetében."

Biztos, hogy az Unió részéről van egy nyomás, tette hozzá, pláne, hogy most Magyarország a soros EU-s elnökség része lett. Magyarország is tett bizonyos vállalásokat, szív és érrendszeri betegségek tekintetében megpróbálunk javulni, megelőzni dolgokat. "Kedvenc példám, hogy a szívkatéterezésekben nagyon jók vagyunk, de utána az életmód kezelésben, az életmód változtatásban meg tragikusak vagyunk."

 
Rékassy Balázs
dhs.ap.hu / Digital Health Summit
 

Tehát nem figyelünk oda mi, magyarok az egészségünkre, mindenki tudja, hogy a hagyományos étkezés alapján túl sokat eszünk, és zsírosan táplálkozunk, keveset mozgunk. "Az ellátórendszernek sincsen arra kapacitása, hogy igazán evvel foglalkozzon - tette hozzá Rékassy. -. A magyar állam nagyon keveset költ az egészségügyre, körülbelül feleannyit költünk kb. 1500 eurót az EU-s átlag 3300 euróval szemben, akkor vélhetőleg prevencióra is kevesebb jut."

"Igaz, hogy a Belügyminisztérium alá tartozik az egészségügy, de azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy akkor éjjel háromkor, valakinél csöngetni fog két rendőr, hogy Jó napot kívánok! Nem tetszett elmenni mammográfiára, vagy méhnyakrákszűrésre, és akkor most elvisszük" - vetette fel Rékassy. A megoldás szerinte valami olyasmi lenne, mint ahogy Nyugat Európában szokták, hogy a biztosító más biztosítási díjat ad azoknak, akik egészségesen élnek és rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, mint azoknak, akik ezeket elhanyagolják.

Még hozzátette: "Ha annak a pénznek egy részét, amit mindenféle kormánypropaganda plakátokra költenek, és kiírják óriásplakátokra, hogy háború, meg béke, meg ilyen sületlenségeket, ha annak a pénznek egy részét egészségnevelésre költenénk, az iszonyú sokat érne, és nagyon megtérülne. Ha az embereknek semminemű egészségnevelése és egészségértése nincsen, nagyon-nagyon nehéz meggyőzni őket, hogy egészségesen éljenek."

A kormány a törvényjavaslat megalkotása előtt nem egyeztetett a Magyar Orvosi Kamarával (MOK), de a szakmai szervezet bízik abban, hogy a részletes szabályok megalkotásában már részt vehetnek.

Reggeli gyors/interjú Rékassy Balázzsal
2024.07.01., hétfő 7:43
Riporter: Szénási Sándor