„Klubrádió
Reggeli gyors

Soproni Tamás: Van itt valami simli, és Tarlós Istvánhoz kötődik

15/12/2021 11:38

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az év citrom-díjas botránya a Fidesz által tálalt Városháza-ügy. A kormányoldal nem véletlenül építette fel a lejáratónak szánt projektjét, aminek menetrendje szerint a héten házkutatásokat tartottak olyanoknál, akik nem is ismerik a történet szereplőit. A Fidesz mindenesetre egy vizsgálóbizottságot kezdeményezett, aminek a momentumos alelnöke elmondta, hogy mi a simli valójában, és ki állhat mögötte. Mindenesetre Bagdy Gábort, Tarlós volt helyettesét is meghallgatják.

2021. december 15. Reggeli gyors (2021. december 15., szerda 06:00)
134:20
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetés a lejátszóra kattintva 111:48-tól meghallgatható.

Rendőrségi házkutatásokat tartottak hétfőn a Városháza-ügyben előtérbe került, a rendőrség szerint gyanús figuráknál, amit Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere, aki a Városháza-ügyet vizsgáló eseti bizottság alelnöke a 2022-es kampány "erős beköszönésének" nevezett. És rettentően ijesztőnek. –

A Városháza-ügyét vizsgáló bizottság eddig két bizottsági ülést tartott, amit Soproni komikusnak nevezett, ugyanis a testületnek nincs nagyon munkarendje, hanem Kovács Péter (fideszes polgármester, elnök) sajtótájékoztatóként kezeli azt, ahol elmondja a megjelent propaganda sajtónak, hogy miért gonosz Karácsony Gergely, mondta Soproni. Szerinte ők, mármint az összefogás pártjai konstruktívan állnak a bizottsághoz, részt vesznek az üléseken, válaszolnak a kérdésekre, és legutóbb bevittek egy munkarendet, amiben benne volt, hogy az üléseken mit tárgyaljanak, kik legyenek a meghívottak. Szerinte azonban az kellene, hogy a bizottság bizonyítékok alapján induljon el.

Például kikérték, hogy az ügy egyik kulcsszereplőjének, Berki Zsoltnak az ügyfelei mekkora összegben tudtak a fővárostól, illetve a vagyonkezelőtől ingatlanokat venni az elmúlt években. Megtudták, hogy 2017-2019 között, tehát a Tarlós-érában 4 milliárd forint értékben értékesítettek ingatlanokat Berki ügyfeleinek, ehhez képest 2019-2021 között mindössze 140 millió forint értékben. Ebből Soproni arra következtetett, hogy "van itt valami simli. És ha van, akkor Tarlós Istvánhoz kötődik és a köreihez". Ezért be fogják hívni Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettest, hogy ő találkozott-e Berki Zsolttal. "Nagyon kíváncsi leszek. Haladunk lassan" - mondta.  

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
 
Fővárosi Közgyűlés 2
 
Budapest, 2019. november 5. Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere, Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere, Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, Déri Tibor, a IV. kerület momentumos polgármester és Havasi Gábor, a XXII. kerület momentumos polgármestere (b-j) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

Azt is mondta Soproni, hogy bár nem létező ügyben rendeltek el bizottsági üléseket, de mindez szerinte a kormányra készülő ellenzék "morális felsőbbrendűségét" bizonyítja, ehhez képest már azt kapják a Fidesztől, hogy a vizsgálóbizottság nem elég, hanem a rendőrséget küldték rá a hivatali dolgozók irodájára, és a családjukra is. "A főpolgármester-helyettes lakásánál voltak kint a rendőrök, akik a gyerekjátékok között kutakodtak olyan papírok után, amik közül semmit nem találtak" - mondta Soproni. Néhány cetlit találtak, amit egy sajtótájékoztatóra írt.

Soproni szerint ha még egy tanú sincs, aki határozottan állítaná, hogy valamilyen korrupciós ügy van, akkor ez egy túlzott eljárás. Például azt sem tudni, hogy a rendőrök kihallgatták-e Berki Zsoltot vagy Gansperger Gyulát, akik azokon a felvételeken szerepelnek, amiken a Városháza eladásáról beszélgetnek. Vajon voltak-e náluk házkutatni?

A rendőrség bevetése nem először fordul elő, Soproni szerint "minden kampányban sajnos előjön ez", és emlékeztetett ara, hogy legutóbb 2019-ben, Pikó András kampányában uszították rá a rendőröket az ellenzékiekre. Bár Soproni jelezte, hogy ő nem akarja kimondani a diktatúra szót, de az egy új szint szerinte, hogy már a rendőrséget használják a hatalom megtartása érdekében, és az illiberális demokráciának a sötét része. Azért aggódik, hogy ezek miatt a közbizalom elpárolog a rendőrség felé, és Soproni attól is tart, hogy ez a mindennapokban is meg fog jelenni. Bár hangsúlyozta, hogy a rendőrök kiválóan végzik a munkájukat az egész országban, de az is biztos, hogy van egy réteg, ami politikai megrendeléseket teljesít. És "ez az a réteg, amit nem csak a rendőrségből, hanem az összes független szervtől el kell távolítani". Megemlítette például az Állami Számvevőszéket, "akik ahelyett, hogy valóban a törvényességi felügyeletet látnák el, ehhez képest minden ellenzéki pártnál valamiért visszásságokat találnak, de a Fidesznél semmi pénzügyi probléma nincsen soha".

Az ellenzék választási kampányával kapcsolatban Soproni azt mondta, hiányérzetük van, de azt egy természetes folyamatnak nevezte, hogy az ellenzéki pártoknak össze kell szokniuk, hiszen két hónapja álltak össze. Példaként említette, hogy "minden pártnak van egy pártigazgatója, nekik most együtt kell mozogniuk, és ha meghoznak egy döntést, azt külön-külön végre kell hajtatniuk a saját párjukban, ez rendkívül nehéz operatív szinten". De említette, hogy elindult egy népszavazási aláírásgyűjtésük, ami látszani fog az utcán, és már teljesen Márki-Zay Péter vezérletével fog lebonyolódni, ezért optimistán áll hozzá.