„Klubrádió
Reggeli gyors

Stummer szerint Pintér megígérte, hogy megtartják a parlamenti választást

10/12/2021 13:29

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén Szijjártó Péter külügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert hallgatta meg, akiket a Pegasus lehallgatási botrányról és a választásokra való felkészülésről kérdezték. Stummer János jobbikos bizottsági elnök a Reggeli gyorsban elkeserítőnek nevezte Szijjártó hozzáállását, és megnyugtatónak, hogy Pintér Sándor biztosította az ellenzéket, hogy a járványszigorítások ellenére megtartják a parlamenti választásokat.

2021. december 10. Reggeli gyors (2021. december 10., péntek 06:00)
95:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A beszélgetést a lejátszóra kattintva 70:28-tól hallgathatja meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a azt állította, hogy a Pegasus lehallgatási botrányban érintett cég, az NSO nevének első nyilvános felbukkanásakor ő úgy értette, hogy a Nemzeti Sport online-ról van szó. Ezzel kapcsolatban Stummer bizottsági elnök azt mondta, hogy bár Szijjártó Péter és a fideszesek biztosan jót mosolyogtak ezen a poénon, de ő végtelenül elkeserítőnek tartja, hogy eközben üzletembereknek, politikai gondolkodóknak és más, ellenzéki beállítottságú közéleti szereplőknek azon kell gondolkodniuk, és különféle alkalmazásukat a telefonra telepíteniük, hogy megtudják, őket megfigyelték-e ezzel a szoftverrel. A magyar állam ugyanis semmiféle információt nem oszt meg sem velük, sem a nyilvánossággal a Pegasus szoftver a használatával kapcsolatban.

Stummer emlékeztetett arra, hogy csak Kósa Lajos baklövésével juthatunk el odáig, hogy arról nyíltan beszélgethetünk, hogy a szoftvert magyar hatóságok megvásárolták. "Ilyen hónapok után a külügyminiszter egy ilyen poénnal üti el ezt a dolgot, kiábrándító" - mondta. Ugyanakkor a bizottsági ülésen nem tudtak meg újdonságot. Stummer emlékeztetett arra, hogy amikor Kósa Lajos "elszólta magát", akkor ő azonnal kiállt, és megerősítette az információt (hogy a belügyminisztérium vette meg a lehallgatást lehetővé tevő szoftvert), továbbá azt is elmondta, hogy ő maga októberben a szerződést is látta, amikor a nemzetbiztonsági bizottság a szakszolgálatnál kihelyezett ülést tartott, ahol megmutatták neki.

Szijjártó Péter meghallgatása az Országgyűlés nemzetbizto
 
Szijjártó Péter meghallgatása az Országgyűlés nemzetbizto
 
Budapest, 2021. december 9. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (szemben k) beszél meghallgatásán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén az Országházban 2021. december 9-én. Mellette Bunford Zsolt, az Információs Hivatal főigazgatója (b) és Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára (j). MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

 

Volt egy olyan "nagyon fontos információ", ami kiderült a csütörtöki bizottsági ülésen. Stummer szerint az ő választókerületben nagyon sok embert foglalkoztat, hogy egyáltalán megtartják-e az országgyűlési választást, és ha igen, milyen formában. A békéscsabai piacon megkapta már, hogy "János, ezt a járványhelyzetet arra fogják kihasználni Orbánék, hogy az egész választást megússzák, ne is legyen választás".

Elmondta azt is, hogy Molnár Zsolt (MSZP-s képviselő) azt kérdezte Pintér belügyminisztertől, hogy a járványhelyzet indokolja-e, hogy biztonsági okokból megváltozzon a választás lebonyolítása, amire Pintér azt válaszolta, hogy "a járványhelyzet nem indokolja azt, hogy az országgyűlési választások bonyolításának tekintetében bármilyen változás legyen, úgyhogy ez egy nagyon megnyugtató dolog volt".

A korlátozások miatt ugyanakkor Stummer szerint ez egy teljesen más választási kampány lesz. A járványvédelmi előírások miatt "új helyzet van, és új megoldások kellenek". Az ellenzék sikeressége Stummer szerint attól függ, hogy ezekhez a megváltozott körülményekhez, hogyan tud alkalmazkodni, "hogyan tudják a kampányt úgy felépíteni, hogy azon a vasárnapi napon eggyel többen legyenek, mint Orbán Viktor támogatói".

Azt is megnyugtatónak nevezte, hogy miután Szijjártót megkérdezték, hogy milyen külföldi befolyásolási kísérletről tud, vannak-e információi, amiről egyébként Stummer szerint a hírszerzés a nemzetbiztonsági bizottságnak korábban semmilyen információt nem nyújtott, de a külügyminisztertől megtudták, hogy ő a külföldi befolyásolási kísérletek alatt azt értette, hogy Magyarországon működő nagykövetségek Facebook-oldalakat üzemeltetnek, ahol kormánykritikus cikkeket osztanak meg. Szijjártó szerinte azt is mondta, hogy megítélés kérdése, hogy ez mennyire tekinthető befolyásolási kísérletnek, szerinte az, vele szemben Stummer szerint meg egy nagykövetség azt oszt meg az oldalán, amit akar. Így komolyan vehető befolyásolási kísérlet nincs a magyar választásokkal kapcsolatban.

Kövér László 2020 februári beszédével kapcsolatban - amit a szakszolgálatok vezetői előtt mondott el, ahol a legnagyobb kockázatnak az ellenzéket nevezte - Stummer azt mondta, komolyabb válaszokat nem kaptak, szerinte a kormánypártiak "annulálják" a problémát, az üggyel nem akarnak foglalkozni, ahogy a Völner ügyről sem tudtak meg új információkat. A bizottsági ülésen az ügyészség mögé bújtak, hogy őket kell kérdezni.

Pedig Stummer szerint a Völner-ügy példátlan, "ilyen magas pozícióban lévő állami vezetőt még nem fogtak meg korrupcióval", és bár Stummer a saját bevallása szerint ő sosem volt az összeesküvés-elméletek híve, de szerinte a Nemzeti Együttműködés Rendszerében mindig okkal történik valami, és mindig okkal éppen akkor, amikor megtörténik. Ezért Völner lebuktatása mögött politikai szándékot sejt, de csak akik ezt "csinálják, a playmakerek, azok tudják, mire fut ki". Szerinte az is benne lehet a pakliban, hogy mivel Varga Judit miniszter "nem megengedett módon" Völner Pálra szignózta ki az igazságügyi miniszteri megfigyelési engedélyeket, hogy így akarják azt az embert levenni a pályáról, aki az engedélyeket aláírta, és így dugják el egy másfajta vizsgálat elől.

Vagy esetleg Völnert fel tudják mutatni a saját szavazóik előtt, hogy ők a saját házuk táján is üldözik a korrupciót. Semjén Zsolt "közröhej tárgyává vált nyilatkozata" is erre mutat, aki azt mondta, nincs itt semmi látnivaló, Polt Péter teszi a dolgát. "Ha Polt tenné a dolgát, akkor nem 12 év után vesznek elő egy államitkárt, holott ők maguk vallották be, hogy a Fidesz rendszerének alapvető lételme, maga a korrupció" - mondta.