„Támogassa
Esti gyors

Szabó Norton: Újabb űrverseny bontakozott ki

5/02/2024 10:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azért fontos, hogy a NASA magáncégeknek szervez ki feladatokat, mert az így kialakult verseny lenyomja az egyébként költséges missziók árait – véli Szabó Norton csillagász.

2024. február 02. Esti gyors - részlet 2024.02.02. Szabó Norton
05:54
00:00

Kétségtelen, hogy a Hold jobban érdekli az embereket, mint az Apollo-program óta bármikor.

"Csak a tavalyi évben több küldetés indult, mint 2000-től 2020-ig" – mondta az Esti gyors pénteki adásában Szabó Norton csillagász. Hozzátette, újabb űrverseny alakult ki. Ennek fő oka az, hogy feltámadt a gazdasági érdeklődés a kísérőnk és vélt kincsei felé. Első sorban India és az Amerikai Egyesült Államok közt, de Kína és Oroszország is tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy "újabb és újabb elsőségeket" mutassanak fel.

Szabó azt is hozzátette, hogy a nemcsak az államok versengenek egymással, hanem Amerikában a vállalatok is. Köztük három kiemelkedő entitást említett meg, Elon Musk cégét, a SpaceX-t, az Intuitive Machines-t és a NASA-t. Azért fontos, hogy az állami tulajdonban lévő NASA magáncégeknek delegálja a feladatokat, mert így verseny alakul ki, ami a beruházási árat csökkenti. Így a Holdra magyar küldetéseket is lehet majd küldeni, és ami a legfontosabb, megfizethető áron.

Ami a Holdra való visszatérést illeti, Szabó elmondta, azért nagyon fontosak ezek a küldetések, mert ha az évtized végére vissza akarunk térni kísérőnk felszínére, fel kell mérnünk, milyen hasznosíthat források várnak ránk ott. Az első és legfontosabb ezek közt a víz. A most induló misszió a Malapert kráter felderítését célozza. A Malapert egyike annak a 13 kráternek, amely szóba jöhet, mint lehetséges helyszín, ahol landolhat emberes küldetés.

A víz megléte a Holdon kritikus kérdés, mert többszörösen felhasználható. Alapállapotán kívül bontásával oxigénhez, vegyítésével üzemanyaghoz juthatunk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgatható meg.

Esti gyors/interjú Szabó Nortonnal
2024.02.02., péntek 18:53
Riporter: Selmeci János