„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szakértő: Teszteljék a Sinopharm hatékonyságát időseknél, ne az államtitkár hülyézzen minket!

27/05/2021 20:35

| Szerző: Klubrádió/szg

Ha már tömegével oltják az embereket Sinopharmmal Magyarországon, akkor nagyon fontos lenne kormányzati szinten vizsgálni a hatékonyságát, és felkészülni arra, hogy ha kevéssé hatékony idősebb korban, azt hogy lehet helyrehozni – hangsúlyozta Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus. Hozzátette: elképesztőnek tartja azokat a miniszteri, államtitkári nyilatkozatokat, amelyek őket hülyézik és hazugozzák le.

2021. május 27. Megbeszéljük - részlet 21.05.27. Sarkadi Balázs
14:41
00:00

Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus szakmai vitát kezdeményezett korábban a Sinopharm kínai vakcinával kapcsolatban, mert, mint mondta, „azt láttuk, hogy az idősebb embereknél már két Sinopharm-vakcina után sem alakult ki megfelelő antitest-válasz”. A szakmai vita arról szólt, hogy ezt az antitest-választ hogy kell mérni, mi a megfelelő mérés, valóban ez tükrözi-e a védettséget, hogy kell ehhez viszonyulni. 

Azt mondta korábban is, hogy mivel nem volt elegendő információ ennél a vakcináról idősebbeknél, ezért Magyarországon, ahol ezt elkezdték alkalmazni széles körben, náluk is, feltétlenül fel kel mérni. Az már világos, hogy antitesteket kell mérni a Sinopharm esetében, mégpedig azokat, amelyek képesek a vírust semlegesíteni. Folyamatosan gyűjtik az adatokat, már 450 ember adatai, aki saját kérésére, saját költségén készítette el a vizsgálatokat, az látszik, hogy csak „nagyon részlegesen” alakul ki ez az antitest-válasz, ezért náluk hamis bizonyosságérzet alakul ki, azt hiszik, hogy két Sinopharm-oltás után védettek. Holott várhatóan az emberek nagy százalékánál nem alakul ki ilyen végzettség – fogalmazott Sarkadi Balázs.

Szerinte ezzel a szakmai vita nagyjából lezárult, ami új fejlemény, hogy egy amarikai orvosi szaklapban megjelent a kínai vakcina úgynevezett harmadik fázisú vizsgálata. Ezt eddig hiányolták, nem láttak róla eredményeket, a második fázisban 18 és 59 év közötti embereket vizsgáltak. A mostani vizsgálatban 40  ezer emberből is csak 2 százalék volt 60 év feletti és 85 százalék férfi. Maga a cikk is hangsúlyozza tehát, hogy idősebbeknél és nőknél nem lehet tudni, mennyire hatékony védettséget ad az oltást.

Koronavírus - Oltás Szolnokon
 
Oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát Majnár Ildikó körzeti ápolónő Demeter Erzsébet szolnoki háziorvos rendelőjében 2021. április 27-én. Fotó: MTI/Mészáros János
 

Jelezte: indult erről vizsgálat, amely nem kapott nagy publicitást (nem is kaptak róla információt), de az onkológiai intézet vezetésével több országos központban elkezdték mérni a hatékonyságot. Informálisan tud arról, hogy több nagyvárosi laboratórium végez ilyen méréseket, és ezekből az derül ki, hogy idősebb korban ez csak részlegesen hatékony. Az igazi felmérést az jelenti, hogy hányan lesznek betegek vagy hányan halnak meg a két Sinopharm-oltás után, szemben azokkal, akik más oltást kapnak. De Sarkadi Balázs hangsúlyozta: ezt nem kellene megvárni, előre fel kellen mérni, hogy mi történik.

„Ezek a miniszteri, államtitkári nyilatkozatok elképesztőek. Az rendben van, hogy lehülyéznek, biztos jól értenek a szakmájukhoz, meg a miénkhez is, de hogy hazugnak meg oltásellenes baloldalinak neveznek, az egyszerűen nevetséges” – fogalmazott Sarkadi Balázs. Jelezte: annyira támogatja az oltásokat, hogy önkéntes oltóorvosként dolgozik, csupán a hamis biztonságérzettől és az emiatti esetleges fertőződéstől szeretne óvni.

Az akadémikus szerint ha a Sinopharm nem adott ellenanyag-választ, akkor nem biztos, hogy érdemes harmadikat beadni belőle. Az mRNS-típusú vakcinákat lehet kombinálni a többivel, de ennek mikéntjét mindenképpen szakmai körben kellene megvitatni. Alakuljon ki erről hatósági, orvosi, szakmai álláspont, azután döntsék el, hogy milyen vakcinával, milyen módon lehet utólag oltatni az érintett embereket, kell-e antitestet mérni előtte, vagy egyszerűbb mindenkit oltani. Foglalkozzon vele az OGYÉI, az operatív törzs, aki ezért a felelőssége, de „ne a külügyi államtitkár hülyézzen minket” – ismételte meg.

A szakértő elmondta azt is: hatvan éves kor alatt 90 százalékban ellenanyag-választ vált ki a kínai vakcina, tehát egyáltalán nem erről van szó, hogy ne lenne hatékony. Viszont van egy korcsoport, amelynél százezerszámra alkalmazták, noha se a második, se a harmadik fázisban nem vizsgálták náluk hatást. Ezt már nekünk kell vizsgálnunk, ha Magyarország alkalmazza ebben a korcsoportban – ismételte meg Sarkadi Balázs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mészáros János

Megbeszéljük...
2021. május 27., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György