„Ki
Esti gyors

Szent-Iványi: Aggasztó és rossz üzenet, hogy Szijjártó nem ment el Kijevbe

3/10/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Miközben az EU többi tagországa egységesen áll ki Ukrajna mellett, nagyon rossz üzenete van annak, hogy Szijjártó Péter helyett csak egy államtitkár utazott Kijevbe – véli Szent-Iványi István külpolitikai elemző, volt nagykövet.

2023. október 02. Esti gyors - részlet 2023.10.02. Szent-Iványi István
07:12
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelitában fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét.

"Dodik esetében hozzá kell azt is tennünk, hogy vád alatt áll" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Szent-Iványi István külpolitikai elemző, volt nagykövet, utalva arra, hogy nemrégiben bírósági döntés erősítette meg a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség vádjait, amelyek szerint Dodik nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, noha erre a boszniai háborút lezáró békemegállapodás kötelezi.

Hozzátette, olyan politikusról van szó, aki nyíltan jó viszonyt tart fent Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vučić szerb elnökkel, valamint országa "szétrobbantásán" munkálkodik évek óta. Azt nem lehet tudni, mit akar nyilatkozatai egymásnak ellentmondók: mondott olyat, hogy Szerbiához csatlakozna, független köztársaságot akar, de már mondott olyat is, hogy Oroszországhoz csatlakozna.

A találkozó Szent-Iványi szerint tökéletesen beleillik a kormány különutas külpolitikájába: Oroszországgal és szövetségeseivel tart fent kapcsolatot.

Ezt erősíti Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyett Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár vesz részt az uniós külügyminiszterek tanácskozásán Kijevben. Szijjártónak fontosabb volt a Thyssenkrupp-bővítésről tárgyalni egy két év múlva esetékes gyárbővítésről tehát nem egy világrengető ügyről van szó.

"Aggasztó és rossz üzenet, hogy Szijjártó nem ment el Kijevbe" – tette hozzá Szent-Iványi, hozzátéve, nagyon fontos, hogy a magyarokon kívül Európa felsorakozott Ukrajna mellett, annak dacára is, hogy az Egyesült Államokban a republikánusok csak úgy fogadták el a költségvetést, hogy abból kihúzták az megtámadott ország támogatását. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2023.10.02., hétfő 18:37
Riporter: Dési János