„Klubrádió
Reggeli gyors

Színházmentésbe fog a főváros

26/02/2020 10:48

| Szerző: Klubrádió

A kormány felfüggeszti a tárgyalást, és nem vállal szerepet a fővárosi színházak finanszírozásában, ha a közgyűlés nem úgy szavaz, ahogy a hatalomnak tetszik. Budapest ellenáll.

2020. február 26. Reggeli gyors - részlet 20.02.26. Gy. Németh Erzsébet
08:21
00:00

Öt színházat tisztán önkormányzati finanszírozásban tartana a fővárosban, mert veszélyben látja a művészi szabadságukat, ha a kormány is ad pénzt, és ennek fejében bele akar szólni a működésükbe, vezetésükbe. Ez a Katona, a Radnóti, az Örkény, a Trafó és a Szabad Tér Színház. A színháztörvény miatt, amit Gy. Németh Erzsébet szégyenletesnek nevez, tárgyalni kell a kormánnyal és március elsejéig meg kell állapodni a finanszírozásról. Hírek szerint már megegyezésközeli volt a helyzet, amikor újra elmérgesedett a viszony.

A neuralgikus pont a Szabad Tér Színház, amelyet másfél évtizede vezet Bán Teodóra. A főváros új vezetése változtatni akar az egész koncepción, hiszen három olyan cége is van, amely fesztiválszervezéssel, városimázzsal, turizmussal foglalkozik, és ezeket hatékonyabban szeretné működtetni. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint kell, hogy legyen joga, szabadsága a város vezetésének új elvek érvényesítésére, új vezető kinevezésére. A kormány másként gondolja, ha a Fővárosi Közgyűlés ma nem Bán Teodórát támogatja, akkor az állam felfüggeszti a tárgyalásokat a színházak finanszírozásáról.

Pedig vannak itt még fontos kérdések. Lennének ugyanis vegyes finanszírozású színházak is, mint a Madách, a Vígszínház, a József Attila, a Budapest Bábszínház, vagy a Thália. Ezek ügyében is meg kellene egyezni, ha még nem sikerült. Azonban egyelőre csak az látszik, hogy a kultúrharc folytatódik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.02.26. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre