„Klubrádió
Esti gyors

"Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik." – In memoriam Törőcsik Mari

16/04/2021 19:11

| Szerző: Pethes Vivien/Klubrádió

Elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze. A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után hajnalban érte a halál.

A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. 

2021. április 16. Esti gyors-részlet (2021.04.16. Emlékezés Törőcsik Marira)
07:54
00:00
Pályatársai emlékezését hallhatják Pethes Vivien összeállításában.

Nem a kitüntetései és díjai, hanem a közönség szeretete tartotta őt az utóbbi években életben – emlékezett meg Törőcsik Mariról Gálvölgyi János. Darvas Ivánt idézi, aki szerint egy színész addig él, amíg él az a néző, akinek az emlékezetében él az a színész. Én azt hiszem, hogy amíg élünk és akik láttuk őt, nagyon sokáig életben fogjuk tartani és nem hal meg.

Jordán Tamás az utolsó éveiben került igazán közel Törőcsik Marihoz, a 70. születésnapján és a 80. születésnapján is ő rendezte az ünnepi gálaestet. A Nemzetiben közösen játszottak a Lear királyban, és már nagyon jó nexus alakult ki közöttük, de még nem barátság. Ez akkor alakult ki, amikor Jordán Szombathelyre ment az ottani színházat igazgatni. Törőcsik Mari ekkor a Vas megyei Velembe vonult vissza, és egyre gyakrabban látogatta meg Jordán a színésznőt, aki ekkor mondta ki: "Tamás, mi a legjobb barátok vagyunk". Amikor 2017-ben Jordánt támadások érték a színházigazgatói pályázata miatt, Törőcsik elsők között állt ki mellette és a Nemzet Színészeivel egy közös petíciót is aláírtak.

Törőcsik Mari
 
Törőcsik Mari
Fotó: Arató András
 

Vidnyánszky Attila szerint Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet. "Törőcsik Mari a magyar színjátszásnak kétségkívül az egyik legnagyobb alakja volt, és marad, és lesz is. Az a színész, színésznő, aki valóban világhírűvé tudott válni egy ilyen kicsi országból, és akit egy egész nemzet imádott, és imád és sirat most. (...) Minden, amit a szakmáról tudni lehet, azt tudta, és az az alázat, és az a szakmai kíváncsiság, ami rá jellemző volt, az a közvetlenség az páratlan egyéniséggé tette. Nagyon-nagyon nagy fájdalom, hogy elment közülünk."

"Óriás volt ő! Az első pillanatban világos volt, amikor megjelent. Amikor ő feltűnt a Körhintában, attól kezdve én óriási rajongója voltam. Volt egy időszak, amikor nem mindenki volt rajongója, voltak ellenzői. A kiralynőiséget meg az előkelőt, meg a vidámat várták a színésznőtől, ő pedig inkább szárazabb volt és igazmondóbb, mint amit sokan elvártak tőle. (...) Láttam egy világkarriert, szinte az elejétől a végéig, és nagyon becsültem, ráadásul még nagyon szerettem is. Nagy alak ment el közülünk most." - nyilatkozott Kern András.

Törőcsik Mari a Vasvirág című filmben (1958)
 
Törőcsik Mari a Vasvirág című filmben (1958)
 

Szirtes Tamás rendező: "Lehetett tudni, hogy a Mari régóta beteg és mégis döbbenetes volt a hír, amikor ma olvastuk, hogy Törőcsik Mari elment. Egy csodálatos, nagyszerű művésznő és egy remek ember volt". A Psota Irén 80. születésnapjára rendezett esten is megjelent Törőcsik, legendás barátság volt a két színésznő között annak ellenére, hogy  nagyon különböző típusú művészek voltak. A 80. születésnapra szervezett gálán Törőcsik Mari is megjelent Garas Dezsővel meglepetésvendégként. "Mind a mai napig látom Psota Irénnek azt az elragadtatott arcát, amikor meglátta a tapsrendnél, hogy kik azok, akik eljöttek, hogy őt megünnepeljék. Egy olyan forró és nagyon meleg baráti és kollegiális pillanat volt, ami nagyon-nagyon jellemző volt a Marira. Rengeteg szeretet volt benne a színház iránt, a kollegák iránt, a pálya iránt. Egy nagyon nagy ember volt."

Törőcsik Mari és Szirtes Tamás
 
Törőcsik Mari és Szirtes Tamás
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

"A film az egyik éltető eleme volt." Koltai Lajos azt a momentumot említi meg, amikor a Déryné, hol van? című filmért Cannes-ban Arany Pálmát kapott, ami nagyon sok színésznő legnagyobb vágya. "Csoda született és ott a Mari valami egész lényét adta. Én mindig mondom, hogy a Törőcsik Mari az tetőtől talpig a Mari, úgy érvényesül leginkább. Mert a lényeg volt a legfontosabb. Az egyik legnagyobb színésznő, az nem kérdés, sőt a világ egyik legnagyobb színésznője, mert már gyerekkorában a Körhintában még Cannes-ban szintén sikert aratott. Méghozzá nagyott. Ott már úgy beszéltek róla, mint a csodáról. Mari már akkor tudott mindent."

Trokán Nóra örökké hálás, hogy közelről nézhette, ahogy Törőcsik Mari létezik a színpadon. Törőcsikkel játszott közös darabban, és nemcsak a jelenléte volt erős a színpadon, de emberileg is annyira tisztelte, hogy nehéz volt a próbák során leszólni a karaktert, akit Törőcsik alakított, pedig ez volt a szerepe. Trokán Nóra nagyon zavarban volt és alig bírta a tisztelet miatt ezt megtenni, pedig Törőcsik megadta a színpadon az egyenrangúságot neki. "Hihetetlenül volt élőben hallgani, amikor olyan embereket említ, mint Tenessee Williams és Pilinszky János. Ezeket az ember hallja, tanul róluk, olvassa a műveit, és rajta keresztül pedig megelevenednek ezek a nekünk már történelmi figurák. Azért ezt hallani első kézből az egy igazi nagy ajándék volt." 

Törőcsik Mari
 
Törőcsik Mari
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

Básti Juli így búcsúzik: "Ha ilyen nagy ember megy el közülünk, akkor nem lehet szavakba önteni a róla való emlékezést. Térdre ereszkedünk, lehajtjuk a fejünket és hálát adunk a sorsnak, hogy egy időben élhettünk vele: ismerhettük, nézhettük, hallgathattuk őt. Egy Arany János-idézet jut eszembe: ≫Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik.≪ Igen, ez történt, ha belépett a színpadra."

A teljes nyilatkozatokat a fenti lejátszás gomba kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2021. április 16. péntek 18:00
Riporter: Pethes Vivien