„Klubrádió
Reggeli gyors

Szülői Hang: Van rá lehetőség, hogy a gyermek ne menjen iskolába április 19-étől sem

14/04/2021 06:07

| Szerző: Klubrádió

A megkérdezett szülők kétharmada nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását – derül ki a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség felméréséből, amely a 444.hu-n olvasható. A válaszadó szülők alig 8,9 százaléka engedné iskolába gyermekét, tehát nem igaz az iskolanyitás melletti kormányzati érv, amely szerint a szülők gazdasági okok miatt küldenék iskolába a gyerekeket. Miklós György, a Szülői Hang közösség képviselője szerint van lehetőség, hogy otthon maradjanak a gyerekek.

2021. április 13. Reggeli gyors / részlet, Miklós György (21.04.13.)
05:30
00:00

A Reggeli gyorsban Dési János riporter beszélgetőpartnere, Miklós György, a Szülői Hang közösség képviselője elmondta, hogy a napokban a szülők nagy dilemma előtt állnak: menjen-e a gyermekük hétfőtől iskolába vagy maradjon otthon? A szülők legnagyobb problémája az, hogy nem kaptak semmiféle garanciát, indoklást a kormánytól, hogy biztonságos lenne az iskola, sőt szerinte minden jel ennek ellenkezőjét mutatja. 

Miklós megjegyezte, hogy sokkal rosszabbak a mostani járványügyi adatok, mint az egy évvel ezelőtti iskolabezáráskor, tehát ez semmiképpen nem indokolja a tanintézmények újranyitását. A Szülői Hang közösség képviselője számokkal is alátámasztotta érvelését: a járványügyi adatok szerint ma Magyarországon csak a hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 270 ezer, ami a lakosság 2,7 százaléka, a valóságban tehát, úgy véli, legalább a magyarok 5 százaléka lehet fertőzött. Ezt egy 25-30 tagú osztályra vetítve, ahol a közvetlen családtagokkal együtt körülbelül 100 emberről beszélünk, egy iskolai osztályban átlagosan 5-6 fertőzött gyerek lehet. 

Hivatkozott Merkely Béla professzor, a a Semmelweis Egyetem rektorának kijelentésére, miszerint a gyerekek a vektorai ennek a járványnak, tehát az iskolán keresztül tud a koronavírus vándorolni egyik családból a másikba. Végzetes gond lehet, hogy a szülői korosztály jelentős része nincs még beoltva a járvány ellen, vagy legalábbis még nem védett. A közösség ezek alapján nem látja, hogy mitől lenne biztonságos a kormány által elrendelt iskolaújranyitás. 

 
Szülői Hang Közösség
 

Miklós György felhívta a szülők figyelmét, hogy van lehetőség a meglevő jogszabályok alapján is arra, hogy a gyermek otthon maradjon. Amennyiben már elfogytak a szülők által igazolható hiányzások, akkor a kormányrendelkezés szerint - alapos indokkal - a szülő írhat az igazgatónak, hogy nem szeretné a lányát/fiát iskolába engedni, és ezt az intézményvezetőnek mérlegelés nélkül el kell fogadnia. Úgy gondolják, hogy a gyermek, illetve a család egészsége, az "élet védelme" ilyen alapos indok. Ezt a lehetőséget Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is megerősítette korábbi nyilatkozataiban.

Műsorvezetőnk, Dési János ezzel kapcsolatban megjegyezte: az utóbbi egy évben bebizonyosodott, hogy a tantermi oktatáson túl is van élet, működik a távoktatás, egyre rutinosabbak az iskolák a digitális tanításban.

Miklós György hangsúlyozta, hogy elég súlyos terhet rakott a kormány a szülők vállára. Természetesen azok a családok, amelyek nehéz anyagi helyzetbe kerültek, elfogytak a tartalékaik, nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon tartsák iskolás gyermeküket. Őket is meg kell érteni az iskolanyitás-ellenes szülőknek, el kell fogadni a döntésüket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.04.13., kedd 7:47
Riporter: Dési János