„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Szuperhősök vs. művészfilmek

11/12/2021 14:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában Kovács Gellért filmszerésszel megpróbáltuk kitalálni, mi lehet az oka a szuperhősfilmek démonizálásának; valamint Deák Zsuzsi, a Cirko-Gejzír Mozi munkatársa mesélt bérleteikről.

2021. december 11. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. december 11., szombat 13:30)
28:23
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Először Martin Scorsese adott annak hangot, hogy nem tekinti „igazi” filmnek a most oly divatos képregénymozikat, majd nem sokkal később Ridley Scott is kiállt emellett. Habár ő inkább okolta a műfajt, mert szerinte legutóbbi filmje Az utolsó párbaj ezek miatt bukott meg a mozi kasszáknál. Denis Villeneuve is csatlakozott a két neves rendezőhöz a szuperhősfilmek elutasításában. Ridley Scott azonban nem állt meg itt, és az utóbbi hetekben minden fórumon egyre hangosabban, és egyre harciasabban fejti ki véleményét minden aktuális mozihír miatt. Kovács Gellért elmondta az interjúban, hogy bár nagyon fontos, ha egy ilyen formátumú rendező megnyilatkozik a filmipar jelen helyzetéről, sajnos legutóbbi viszonylagos sikertelenségei miatt felmerülhet, hogy a dühe inkább személyes.

A beszélgetésben többek között kitértünk a konkrét jelenségre is, nevezetesen a szuperhős filmek térnyerésére, és arra, ezek vajon veszélyt jelentenek a művészfilmekre.

A képregény filmet vagy szuperhős mozit persze nem tekinthetjük valamiféle egyértelmű zsánernek. Ahogy az iménti interjúból is kiderült, a Joker például közel sem hasonlít azokhoz a franchise-okat alkotó darabokhoz, mint a Vasember, vagy a Wonder Woman filmek. Christopher Nolan is elkészítette a maga Batman vízióját, ami igencsak távol esik az egykori Tim Burton-sorozattól. Ahogy nem sorolható be a klasszikus szuperhősök a világ megmentéséért filmek közé a Watchmen sem. Ha egészen pontosak akarunk lenni, az ugyebár épp az ellenkezője. Attól még képregény adaptáció. Csak sötétebb hangulatú.

Ahogyan a V, mint vérbosszú is, amelynek amerikai premierjére 2005-ben épp ezen a napon került sor. Az Alan Moore és David Lloyd azonos című művéből készült film a közeljövőben játszódik Londonban. A disztópikus történet szerint az országban diktatúra van, Angliát a főkancellár és pártja irányítja. A sajtót cenzúrázzák, állandó éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

A különleges hangulatú alkotás, illetve az alapjául szolgáló képregény mondanivalójában bőven túlmutat a CGI szörnyekkel megküzdő, szintén CGI szuperhősök fémjelezte mozik szándékain. És nem csak, hogy kortalan a sztori, de úgy tűnik, jól is öregszik: még ma is képes elérni azt a hatást, amit a 16 évvel ezelőtti bemutatkozásakor.

A Cirko-Gejzír Mozi már most karácsonyi ajándék ötletet ad. Féléves és éves bérleteikkel nem csak műsoron lévő filmjeiket tekinthetjük meg, hanem az év során rendezett fesztiváljaikat is ingyenesen látogathatjuk – mondta el Deák Zsuzsi, a mozi munkatársa.

Hozzátette, nagyon fontosnak tartják, hogy folyamatosan kommunikáljanak nézőikkel, leendő nézőikkel, akik akár a közösségi médián keresztül is üzenhetnek nekik, és javaslataik, kéréseik alapján akár újra műsorra tűzhetnek olyan filmeket, amelyek vetítését már hónapokkal korábban befejezték. Deák Zsuzsi kiemelte, a Cirkóban a filmek nem csupán néhány hétig, hanem hónapokig műsoron maradnak, de volt már arra is példa, hogy egy éven keresztül elérhető volt egy népszerű alkotás.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. december 11. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes