„Klubrádió
Ingatlanpiac

Tanács lakásbérlőknek: Alkudni és kivárni!

31/07/2020 15:10

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Verseny van az ingatlanbérleti piacon, ami a díjak csökkenését hozza minden valószínűség szerint, illetve jelentős elmozdulást a minőség felé.

2020. július 28. Ingatlanpiac - részlet 20.07.28. Bérlet
22:16
00:00

Az egyetemi ponthatárok kihirdetése hagyományosan a „szezon” kezdetét jelentette a lakásbérleti piacon, sok tulajdonos erre a pillanatra várt és a kereslet megugrásával nőttek is a díjak. Idén ez egy kicsit másképp van. Eleve mintegy 10 ezerrel kevesebben akarnak tovább tanulni, mint korábban. A felsőoktatási intézmények még nem tudják, hogyan indul a szeptember a járványveszély miatt, és megcsappant a külföldi diákok érdeklődése is. Mindez azt hozta magával, hogy az egyetemi városokban 10-20 százalékkal csökkentek, illetve csökkennek a bérleti díjak, Budapesten akár 30 százalékkal is.

Mester Nándor a Privátbankár ingatlanpiaci szakértője tehát azt javasolja a leendő bérlőknek, hogy nézelődjenek, keresgéljenek, tájékozódjanak, de hirtelen ne döntsenek, mert még mennek lejjebb a díjak, szeptemberben nagy mozgás várható. Ugyanazért a pénzért nagyobb, jobb lakást lehet majd bérelni. Az utóbbi időben ugyanis rengeteg olyan ingatlant adtak át, amely eleve azért épült, vagy azért vásárolták, hogy kiadják, és ezek jó minőségű, új lakások.

Megmozdítja a piacot az is, hogy a rövid távú lakáskiadást szabályozni a fogják. Biztos nem lesz rajta annyi haszon, mint eddig és ez sok tulajdonost késztethet arra, hogy átálljon a hosszabb távú kiadásra, vagy egyszerűen kiszáll ebből az üzletből. Mester Nándor a bérlőknek azt tanácsolja,, hogy ne kössenek egy évnél hosszabb távú szerződést, illetve azt, hogy vegyék igénybe jogász segítségét.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Ingatlanpiac
2020.07.28. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta