„Klubrádió
Esti gyors

Tanársztrájk: a diákok megmozdulása szívet melengető mozzanata volt az elmúlt időszaknak

17/03/2022 20:47

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mi lepte meg a sztrájkoló pedagógusokat? Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Esti gyorsban beszélt arról, hogy miért nem egyezett meg velük a kormány, és hogy mi várható a következő időszakban.

2022. március 17. Esti gyors - részlet/Totyik Tamás - 2022.03.17.
07:47
00:00

Totyik Tamás szerint a tankerületek visszaélnek azzal a helyzettel, hogy sok helyen a szülők a sztrájk miatt inkább nem küldik iskolába a gyereket (a gyerekek 60-70 százaléka hiányzik), amit a tankerületek viszont azzal könyvelnek el, hogy emiatt rendkívüli szünetet rendelnek el, és így már nem a sztrájk miatt nem dolgoznak a tanárok. "Rendkívüli tanítási szüneteket természeti katasztrófánál, járványnál lehet elrendelni" - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének az alelnöke.

Totyik szerint talán a sztrájkot a természeti katasztrófák közé akarják sorolni, "mert ez a helyzet nem felel meg az előírásoknak".

A pedagógus képviseletek tavaly október közepe óta tárgyalnak a kormánnyal, ami Totyik szerint csak az időt húzta, és nem számított arra, hogy a pedagógusok tényleg megszervezik a sztrájkot. Január végén szembesültek azzal, hogy mekkora az elégedetlenség a pedagógusok körében, mondta. Bármikor meg volt a lehetőségük, hogy megegyezzenek, de csak az oltással kapcsolatos követeléseiket teljesítettek, két másik témában is közel voltak szerinte az álláspontok. De a kormányzati oldal nem volt hajlandó megállapodni.

Diákok a Tanárokért - Szolidaritási menet Budapesten
 
A Diákok a tanárokért elnevezésű szolidaritási menet résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. március 16-án, a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

A szakszervezetek követelései között van, hogy a nevelést oktatást segítőknek a gyerekekkel töltött munkaideje ne legyen 35 óránál több, amire a kormányzat azt állította, hogy ilyen nincs, ezért a szakszervezetek kérték, hogy hát akkor ezt így rögzítsék is egy jogszabályban. A munkaterhek csökkentésével kapcsolatban Totyik szerint pedig a kormány érezte, hogy Európában itt jelentik a legmagasabb terhet, ezért csökkentették volna, de a hogyanban nem jutottak egyezségre a felek. Totyik azt mondta, hogy az Európai Bizottság ajánlata "remek tárgyalási alap lett volna", de szerinte a kormány nem is akar megállapodni, mert az a gyengeséget mutatna, ők pedig erőt akarnak sugallni. Ennek még súlyos következményei lesznek, tette hozzá.

A pedagógusok a rendszerváltás óta még nem éreztek ekkora támogatottságot, mint most, mondta a szakszervezeti vezető, aki a diákokat külön is kiemelte, a tegnapi Kossuth téri megmozdulás szerinte komoly meglepetés volt számukra, "hogy ekkora erővel és létszámban kiálltak a pedagógusok mellett". "Ez szívet melengető mozzanata volt az elmúlt időszaknak". A szülőket is megemlítette, hogy a kormányzati fenyegetések ellenére nem hajoltak meg. Ezt meg is köszönte.

Totyik azt mondta, a kormány előtt még mindig ott a lehetőség, hogy megállapodjanak, a szakszervezetek készek tárgyalni, de a kormány részéről nem látnak hajlandóságot. Azokra a vádakra, hogy a választás előtt a sztrájkkal a baloldalt támogatnák azt mondta, nem hiszi, hogy az egyházi iskolákban olyan sok lenne a baloldali és liberális oktató, nevelő, és ők is magas arányban tiltakoztak. "Ez nem jobb és baloldali kérdés, hanem szakmai, amire szakmai választ kell adni, mondta Totyik Tamás.