„Köszönjük,
Reggeli gyors

TASZ: A gyerekeket díszletként kezelik a politikusok

14/05/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A politikusokat gyakorlatilag képtelenség leszoktatni arról, hogy népszerűségnövelési szándékkal gyerekekkel fotózkodjanak, és ezt például Facebookon megjelenítsék – mondta Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője.

2024. május 14. Reggeli gyors - részlet 24.05.14. Döbrentey Dániel
06:04
00:00

Mi kell egy sikeres reklámképre? Fóka, piros labda, csinos hölgy és gyerekek – vetette fel nem minden gúny nélkül a műsorvezető, Dési János, majd rögtön felhívta a figyelmet arra, hogy ez a politikai kampányban sincs feltétlenül másképp. Vannak olyan résztvevők, akik "nem tudják megállni azt, hogy ne dobjanak be mindenféle cukimuki gyerekképet".

A gyerekek méltóságát súlyosan sérti, ha politikai díszletként használják őket. Gyerekekkel tilos kampányolni. Ennek ellenére a választási visszaélések gyakori és látványos példája, amikor a politikusok a saját népszerűségük növelésére akarják használni a gyerekeket – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért anyagában.  

"Évtizedek óta virágzik a politikai pedofília Magyarországon. Gyakorlatilag a politikusokat képtelenség leszoktatni arról, hogy népszerűség növelési szándékkal gyerekekkel fotózkodjanak, oktatási intézményekbe látogassanak, és ezt például Facebookon megjelenítsék" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője. Hozzátette, kifejezetten egyházi eseményeket is felhasználnak politikusok ilyen céllal, úgy, hogy ott gyerekek vannak jelen. "Elsőáldozás, konfirmálás, és mindenféle egyéb ilyen esemény apropóul szolgálhat a politikusnak arra, hogy visszaéljen ezzel a helyzettel" – összegezte.

Döbrentey arra is kitért, hogy több esetet meg kell különböztetni. Amikor egy politikus egy közoktatási és köznevelési intézménybe lép be tanítási idő alatt, "az mérlegelés nélkül jogsértő". A kampányidőszakban ezen felül a választási eljárás alapelveivel is ütközik, ha valaki gyerekekkel kampányol.

Hangsúlyozta, a szülői hozzájárulás sem igazolhatja azt, hogy egy politikus kampánycélokra használja fel a gyerekeket, hiszen ugyanúgy kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket. Hivatkozott egy 2019-es ombudsman-jelentésre, amely szerint ilyen helyzetekben "a gyermekeket kvázi díszletként, tárgyként kezelik a politikusok".

A jelenség ellen fel lehet lépni, a TASZ ebben igyekszik segíteni. Amennyiben a jogsértést megállapítja választási bizottság, a jogsértőt eltiltja jogsértő tevékenységétől, illetve pénzbírságot is kiszabhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Döbrentey Dániellel
2024.05.14., kedd 7:42
Riporter: Dési János