„Ki
Reggeli gyors

TASZ: Egy határozatnak nincs törvényi ereje

21/04/2023 11:06

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Többen megkapták az Országgyűlés legújabb határozatát, amelyben arra szólítják fel a közéleti szereplőket, "tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik". A határozat azonban mindössze politikai deklaráció, nincs kötelező ereje – állítja Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője.

2023. április 21. Reggeli gyors - részlet 23.04.21. Pásztor Emese
06:31
00:00

Újabb levelet küldött a gyanútlan felhasználóknak a kormány, ezúttal az Országgyűlés békepárti határozatáról. Vélhetően azok kapták meg a levelet, akik ezt megelőzően regisztráltak a koronavírus elleni oltásra.

Az iromány egy pontján úgy fogalmaz: "felszólítjuk a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik". Nem teljesen tiszta, hogy ezt kinek címezte az a kormány, amelyik eddig minden szövetségesünkkel lerontotta kapcsolatainkat. Illetve – amennyiben a kormány által oly lelkesen ócsárolt, meghurcolt független sajtóra, valamint a még velük szóba álló szakemberekre gondoltak – mennyiben kell tartania annak a személynek a megtorlástól, aki ki meri mondani, amit nézete, szaktudása szerint a kormány rosszul csinál, és emiatt adott esetben ráfogják, hogy gazdasági kárt okoz? Hallagatni kéne annak érdekében, hogy a kormány ne essen el zsíros beruházásoktól, akkor is, ha azzal adott esetben szövetségeseink álláspontjával szembemegy az ország? A kérdések tisztázása érdekében célszerűnek tartottuk szakember véleményét is kikérni.

"Ez az állásfoglalás egy kérés az Országgyűlés részéről, és a legnagyobb probléma vele, hogy sokan azt hiszik, jogszabályról van szó" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Pásztor EmeseA TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője hozzéátette, hogy ezt elszámoltatható formába hozzák, azt csak törvény formájában tehetik meg. Hangsúlyozta, bármely országgyűlési határozat, így a jelenlegi is mindössze politikai deklaráció, így semmiféle kötelező ereje nincs.

"Ahhoz, hogy bárki véleményt nyilváníthasson nincs szükség kormányzati felhatalmazásra, éppen fordítva működik a dolog, a mindenkori kormánynak van szüksége a választók felhatalmazására, hogy politizálhasson" – foglalta össze Pásztor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pásztor Emesével
2023.04.20., péntek 8:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert