„Zajlik
Reggeli gyors

Tim Walz, demokrata alelnökjelölt diktátorként jellemezte Orbánt és Putyint

8/08/2024 09:41

| Szerző: Csenyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Tim Walz, Orbán Viktorról azt állította még a jelölése előtt, hogy nem tekinthető demokrata vezetőnek. Sőt, továbbment: "a szövetségeseinket tisztelő külpolitika nem lehet olyan, hogy diktátoroknál nyalja be magát, mint Putyin vagy Orbán" – írja a Politico.

2024. augusztus 08. Reggeli gyors - részlet 24.08.08. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:32
00:00

A Politico alapos kutatómunkát végzett és kiderítette, hogy Kamala Harris frissen megnevezett alelnökjelöltje, Tim Walz, Orbán Viktorról azt állította a Trump-párti Fox News-nak még a jelölése előtt, hogy nem tekinthető demokrata vezetőnek. Sőt, továbbment: "a szövetségeseinket tisztelő külpolitika nem lehet olyan, hogy diktátoroknál nyalja be magát, mint Putyin vagy Orbán". Utalt ezzel Trumpra és az ő alelnökjelöltjére, J.D. Vance-re. Biden elnöknél is messzebb ment így a demokrata Walz, mert előbbi márciusban úgy fogalmazott, hogy Orbán nem gondolja működőképesnek a demokráciát, ezért halad a diktatúra felé. Ami persze megbotránkoztatta a magyar kormányt, amelyik nem csinál titkot abból, hogy Trumpot és holdudvarát támogatja. A két alelnök között elég nyilvánvaló a különbség, merthogy J.D. Vance nemegyszer szuperlatívuszokban nyilatkozott Orbán politikájáról, a felsőoktatási intézkedéseitől kezdve (itt nyilván a CEU megszüntetésére és az egyetemekre beültetett kormánytagokra gondolt), Orbán családpolitikáján át egészen a "no-woke zóna" politikájáig. Vance már korábban is kifejtette, követendő példának tartja többek között azt, Orbán nem ad állami támogatást annak az egyetemnek, ahol a gender- vagy éppen az ún. kritikus fajelméletet tanítják, illetve a woke mozgalmat éltetik. Vance megvédte Orbán Kína-politikáját is, mondván, teszi ezt a magyar kormányfő részben azért, mert az amerikai vezetés nem képes okos döntéseket hozni e téren. A Politico kigyűjtötte Trumpnak a republikánus konvención elmondott nagybeszédéből az Orbánra vonatkozó részeket is, miszerint Magyarország azért erős ország, mert erőskezű, nagyhatalmú vezetője van. Kemény fickó Orbán. A média épp ezért nem kedveli.

Amerikai elnökválasztás
 
 Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje (j) és alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó a Detroitban rendezett kampánygyűlésen 2024. augusztus 7-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
 Fotó: MTI/EPA/Dieu Nialo Chery
 

Lettország is kifogásolja a magyar vízumintézkedést

Lettország tiltakozik a magyar kormány legutóbbi intézkedése miatt, amely lehetővé teszi ellenőrzés nélkül beengedni az EU területére az agresszor orosz és belorusz állampolgárokat, és kérésük ellenére nem hajlandó változtatni ezen – mondta el a The Baltic Timesnak a lett külügyminiszter, Baiba Braze. Ezért az Európai Bizottság véleményét ők is kikérték, 70 uniós parlamenti képviselővel együtt, mert az orbáni döntésnek az EU biztonságát veszélyeztető következményei lehetnek. Bíznak abban, hogy intézkedik a bizottság, s nem hagyja ennyiben az ügyet, hisz ezzel törvényt sért a magyar kormány. A belügyekért felelős uniós biztos, Ylva Johansson levélben szólította fel a magyar kormányt intézkedése megindoklására, illetve egyre többen vélik úgy az európai vezetők közül, hogy határellenőrzést szükséges bevezetni Magyarországgal szemben.

Ennek kapcsán a Schengen News Report megtudta, hogy a biztos még mindig nem kapott választ Orbánéktól a felszólító levélre, igaz, augusztus 19-i határidőt jelölt meg benne. S már 67 képviselő követeli azt, hogy zárják ki Magyarországot a schengeni zónából, ha nem hajlandó megváltoztatni ezt a vízumpolitikát.

Ugyanezen a portálon találtam egy statisztikát is arról, hogy mely országokban számítanak a leginkább az EU-ba belépni szándékozók az ún. schengeni vízumra. A legtöbb kínait Németország engedte be 2023-ban, a kérelmek 97 százalékát hagyta jóvá. Az oroszok beengedésében viszont Lengyelország áll az élen: a jelentkezők több mint 99 százaléka pozitív elbírálásban részesült. Magyarország nem szerepel a listán, pontosabban az első 5 helyen, ahol ott van Izland, Szlovákia Olaszország és Csehország is  – a Schengen News Report összesítésében.

Az orosz propagandát nem vizsgálja a Szuverenitásvédelmi Hivatal

A lengyel TVP portálon ismertetik a Szuverenitásvédelmi Hivatal legújabb beijesztését, a Transparency International és az Átlátszó elleni újabb bevetésüket, amely során azt kutatják árgus szemekkel, hogy milyen külföldi pénzekből tartják fenn magukat. Kárpáti Márton, a Telex igazgatóságának elnöke ennek kapcsán arra az égbekiáltó ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy azt bezzeg nem vizsgálja a hatóság, hogy a közmédia felmondja az orosz propagandát. Azt sem, hogy a közösségi hálón dolgozó újságírók és influenszerek mennyi támogatást kapnak a kormánytól, hogy az oroszok narratíváját hirdessék és népszerűsítsék.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08.08., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit