„Klubrádió
Reggeli gyors

Totyik a pedagógusok sztrájkjáról: A helyzet megoldásának kulcsa a kormány kezében van

14/03/2022 11:46

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Minden valószínűség szerint mind nyilvántartás, mind lebonyolítás szempontjából "anarchikus" kavarodás lesz a pedagógusok következő sztrájkja – véli Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a kormány egyelőre kivár, nem lehet tudni, milyen válasszal készül a demonstrációra, noha a tanárok csak azt a béremelkedést szeretnék elérni, amelyet az Európai Bizottság is meghatározott. Ennek teljesítéséhez pedig a kormánynak minden eszköze meglenne.

2022. március 14. Reggeli gyors - részlet 22.03.14. Totyik Tamás
07:19
00:00

"A kormány kivár, valamire készül, csak azt nem lehet tudni, mire" – mondta Totyik Tamás annak kapcsán, hogy a pedagógusok jelentős része a sztrájkjoguk korlátozását jelentő februári kormányrendelet után polgári engedetlenségi mozgalmat indított. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a kormány egyelőre nem akar határozott lépéseket tenni, és nem is számít arra, hogy március 16-ig lesznek konkrét ajánlatok és tárgyalás a pedagógusok bérének rendezéséről. Ezért a pedagógusok egyéni polgári engedetelenségi akcióitól függetlenül ismét sztrájkot szerveznek a szakszervezetek.

Totyik megjegyezte azt is, hogy a kormány szerinte baklövést követett el, mert nagyon hiányos, nem minden részletre kiterjedő, betarthatatlan jogszabállyal igyekszik a sztrájkot szabályozni. A "még elégséges szolgáltatás" és a sztrájk szervezésének szabályozása benne van ugyan, de számos dolgot hiányolnak a szakszervezetek.

Így például a rendelet tartalmaz egy részt, amely szerint a különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését szeretné a sztrájk idejére, a járvány terjedésére hivatkozva megtiltani a kormány. Az iskolák a tanítás megkezdése és befejezése után ügyeletet tartanak, ott a gyerekek keverednek egymással, ahogy az iskolai étkeztetés alatt is. Így, ha betartaná egy iskola a jogszabályt, lényegében megbénulna, mert csak az étkeztetés kivitelezése jelentősen megnyúlna. Ennek megoldására nem tartalmaz iránymutatást a rendelet.

Ez alapján Totyik úgy látja, "slendrián" munkát végzett a kormány. Emmellett "mind az elszámolásokban, mind a sztrájk lebonyolításában hatalmas anarchikus kavarodás várható, de ezért egyértelműen a kormányt terheli a felelősség" – foglalta össze. A helyzet értelmetlen voltát mutatja az is, hogy az Európai Bizottság 30 százalékos béremelést határozott meg az oktatásban, és a kormány kezében ott van a helyzet megoldása. Itt már nem elégséges Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szava, konkrét lépéseket várnak.

 
Totyik Tamás
 

2022. március 14. Reggeli gyors - részlet 21.03.14. Dömsödi Andrea
06:32
00:00

Korábban Dömsödi Andrea, a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületi tagja azt mondta, hogy az tankerületek adatokat gyűjtenek az engedetlenségben résztvevő tanárokról. Ezzel kapcsolatban Totyik azt mondta, hogy erre az biztosít lehetőséget, hogy a tankerületek adminisztrálják a munkavégzést. Hozzátette azonban, nincs egységes elbírálás, van olyan kerület, ahol az egy-két órán át tartó demonstrációért egész napos bért vontak le, másutt még az sem biztos, hogy lesz-e bármilyen levonás.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, a kormány a sztrájkjog rendeleti korlátozása mellett különböző módszerekkel próbálja kényszeríteni a tanárokat, hogy ne vegyenek részt a demonstrációkon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Totyik Tamással
2022.03.14., hétfő 7:42
Riporter: Szénási Sándor