„Klubrádió
Esti gyors

Továbbosztott megosztottság – Selmeci János szomorú jegyzete

5/03/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A járvánnyal szembeni összefogás helyett újabb törésvonalak jöttek létre, de legalább velünk maradtak a régiek is.

2021. március 05. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.03.05.
02:11
00:00

„Végre!” – így kommentálta magyarország egyik vezető „liberális” portálja, hogy a kormány újabb jogkorlátozó, százezrek, köztük rengeteg gyerek életét megnehezítő intézkedéseket vezet be. Ebből az egy szóból annak is kitűnhet az empátia és a szolidaritás teljes hiánya, aki szerint egyébként szükségesek a járványügyi korlátozások.

És ez csak egy példa a jelenségre, amikor egy kérdésben az egyik fél nem csak kritizálja, hanem ignorálja, vagy a laposföldhívés kategóriájába sorolja a vele szemben állók szempontjait. Ez persze nem a koronavírussal együtt terjedt el Magyarországon, a járvány azonban nem csak kiélezte a régi törésvonalakat, hanem újakat is létrehozott.

Nekem személy szerint nagyon fáj, hogy a járványkezelés kérdésében olyan messzire kerültem korábban hozzám hasonlóan gondolkodó barátaimtól, kollégáimtól, hogy már vitatkozni is alig tudunk. A törésvonalak ráadásul nem egyértelműen a társadalom veszélyeztetett tagjai és azok között húzódnak, akiknek az életét nem védi, hanem elrontja a járvány elleni védekezés; ez a megosztottság egy sokkal komplexebb és számomra csak részben érthető jelenség. Az viszont biztos, hogy nagyjából a lakosság fele támogatja korlátozásokat, a másik fele pedig nem. Szembekerültünk egymással megint.

A politikai szekértáborok közötti törésvonal pedig megmaradt; abból, hogy valaki akar-e kínai vakcinát meg lehet mondani, hogy kire szavaz, ez szerintem végtelenül szomorú. Pedig abban, hogy a veszélyeztetetteket minél előbb meg kell védeni, hogy végre magunk mögött hagyhassuk a rémálmot, amiben élünk, összejöhetett volna az a híres nemzeti konszenzus. Ehelyett jött a nyomasztás, hogy igenis morális kötelezettség az oltakozás, jött az újabb jogkorlátozásokat ígérő oltásigazolás ötlete, meg a kormányzati kavarás a vakcinák engedélyezése körül, mostanra pedig ott tartunk, hogy a jobboldal szerint a baloldal oltásellenes, az ellenzékiek egy része pedig őszintén hiszi, hogy Orbán Viktor meg akarja mérgezni valami keleti vakcinával.

És ez megint nagyon szomorú.

És nincs kedvem most felelősöket keresni. Csak el akartam mondani, hogy szomorú vagyok.

Selmeci János jegyzete a 2021. március 5-i Esti gyorsban hangzott el.