„Klubrádió
Reggeli gyors

Túl kockázatos Covid-stratégiát követ Orbán Viktor?

8/04/2021 07:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Negatív rekordot döntött Magyarország a koronavírushoz köthető halálozások számában épp aznap, amikor enyhített a kormány a korlátozásokon – írja az amerikai Bloomberg. A Szabad Európa honlapja hozzáteszi: Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint feltorlódtak és összegződtek a húsvéti adatok, emiatt lett kiugróan magas a szerdai halálozási szám. Az osztrák ORF-nél úgy fogalmaztak, hogy kockázatos Covid-stratégiát követ Orbán Viktor. A bne IntelliNews a kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti kampuszának megnyitásáról ír, megjegyezve, hogy a világelithez tartozó intézmény állítólag együttműködik a kínai hírszerzéssel. Csernyánszky Judit lapszemléje. 

Napi negatív rekordot döntött Magyarország a koronavírushoz köthető halálozások számában épp aznap, amikor enyhített a kormány a korlátozásokon – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. Ebből szakértők arra következtetnek, hogy félő, túl korai a nyitás. A 2,5 millió beoltotthoz képest körülbelül a lakosság 10 százaléka kapott két oltást. Magyarország ezzel együtt is második az átoltottság tekintetében az Európai Unióban.

Ugyanebben a megközelítésben tálalja az intézkedést a Szabad Európa/Szabadság Rádió angol nyelvű honlapja. Hozzáteszi azonban Müller Cecília országos tiszti főorvos adatértelmezését, aki szerint feltorlódtak és összegződtek a húsvéti adatok, és csak emiatt lett kiugróan magas a szerdai halálozási szám.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 
 

A kanadai The Globe and Mail nagyobb összefüggésben láttatja a fejleményeket. Közép- és Kelet-Európa lett ugyanis a legfertőzöttebb térség a világon jelenleg. A brit vírusvariáns terjedését gyakorlatilag nem tudták befékezni az itteni kormányok. A lengyel egészségügyi miniszter egyenesen fogalmazott: a pandémia legnehezebb napjait éli meg most az ország. Míg április 6-án a napi új fertőzések átlaga egymillió lakosra vetítve az EU-ban 331 volt, addig Szerbiában 753, Magyarországon 720. A briteknél jóval magasabb beoltottsági aránynál ez a szám mindössze 52. A halálozások hétnapos mozgóátlaga Magyarországon volt a legmagasabb úgyszintén egymillió lakosra vetítve. Mindemellett a kórházban ápoltak száma is több országban negatív rekordot dönt. A cikkben úgy fogalmaznak: Orbán Viktor nem vette elég komolyan a lezárások életmentő értékét, amit azzal támasztanak alá, hogy a március 31-i közmédiás interjújában a miniszterelnök kijelentette: a lezárások és korlátozások csak lelassítják a vírus terjedését, de nem állítják meg.

A moszkvai keltezésű Interfax híradása legfőképp a nyitás részleteit ismerteti, például azt, hogy a hotelekben turistákat nem, csak munkaügyben érkező külföldieket szállásolnak el. Ugyanakkor kitér arra, hogy az egyik legjobb a magyar beoltottsági mutató Európában, összefüggésben azzal, öt vakcinával, többek között az orosz Szputnyikkal és a kínai Sinopharmmal is oltanak. 

Német és osztrák cikkeket is besorolhatunk ebbe a hírszériába, az ORF-nél úgy fogalmaztak, hogy kockázatos Covid-stratégiát követ Orbán Viktor.

Kínai egyetem Budapesten

Már 2019-ben felhúzták szemöldöküket az uniós vezetők, amikor először hallottak a sanghaji Fudan egyetem magyarországi kampuszalapításának tervéről, hisz ekkor már javában tartott Orbán Viktor „háborúja” a CEU ellen, amely végül Bécsbe költözött Magyarországról – számol be a Direkt36 oknyomozó portálra hivatkozva a bne IntelliNews, az Európával foglalkozó nemzetközi szerkesztésű portál. A magyar kormány nem titkolt célja az egyetem 2024-ben tervezett megnyitásával az, hogy stratégiai szövetséget kössön Kínával, amelynek révén Magyarország lenne a kínai befektetések és know-how központja a közép-kelet-európai régióban. Ahogy a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz vagy a Paks II. megépítéséhez, ehhez sem szükséges uniós közbeszerzési jóváhagyás, mivel államközi megállapodásnak tekinthető. A Fudan egyetemhez legalább 504 milliárd forintnyi kölcsönt vesz fel a magyar kormány, ami több pénz, mint amit összesen a felsőoktatásra áldozott 2019-ben a magyar kormány. Paks ennek majdnem a tízszeresébe kerül. Mindehhez persze hozzá kell számolni a 14-15 évig fizetendő kamatokat az adófizetők pénzéből. A Fudan egyetem ugyan az elithez rangsorolható, azonban állítólag együttműködik a kínai hírszerzéssel. A tanárok és a diákok legalább negyede a Kínai Kommunista Párt tagja.

 
Fudan Egyetem, Sanghaj (kép: Pixabay)
 
 

A végére egy kis paleontológia

A hazánkban és Spanyolországban talált kövületek alapján kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az afrikai emberszabású majmok és a törzsfejlődés során emberré vált őseink Európából vándoroltak Afrikába – foglalja össze az Amerikai Tudományos Akadémia kiadványában (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) megjelent tanulmányt a Toronto Egyetem írása. A belső fül hallójáratának összehasonlítása nyomán jutottak arra a következtetésre, hogy a korábban feltételezett 3—4 millió év helyett már jóval korábban, 7-9 millió évvel ezelőtt kerülhettek oda a törzsfejlődés ezen egyedei Európából. A spanyol leletet Hispanopithecusnak, a magyart pedig Rudapithecusnak nevezték el. David Begun, aki a mostani kutatást vezette, 1997-ben kezdett ásatásokba Rudabányán, ahol egy Rudapithecus-koponyát is talált. Az afrikai csimpánzoknak és gorilláknak (az ember legközelebbi rokonainak) is hasonló szerinte belső fülük hallójárata. Sokan vitatják még ezt a következtetést, és Begun szerint is még több bizonyítékra van szükség. A kutató úgy véli, hogy újabb európai fosszíliák eldönthetik ezt a kérdést.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Reggeli gyors
2021. április 8., csütörtök 7.00