„Zajlik
Reggeli gyors

Ugyanaz a cserkészkolbász, csak mások az összetevői – Bod Péter Orbán tervéről

14/10/2024 09:35

| Szerző: Klubrádió

A régi terméket kicsit újracsomagolva – ezt akarja Orbán Viktor eladni a 20 pontos gazdasági akciótervében – mondta a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

2024. október 14. Reggeli gyors - részlet, 2024.10.14. Bod Péter Ákos
08:13
00:00
A terv arról szól, hogy lehetne a nyomorúságos béreket kicsit feljebb tornázni, hogy lehet jobb lakhatást ígérni és hogy lehetne a vállalkozókat támogatni. Bod Péter Ákos szerint az ígéretek ugyanazok, de a mögé rendelt költségvetési erő hiányzik.  Mint mondta, erre utalt is a kormányfő és majd megkéri a munkaadókat, hogy valahogy intézzék el. A közgazdász azonban felhívta a figyelmet, hogy a munkaadónak a bér az költség, és ha be kell gyömöszölniük a költségvetésükbe, akkor annak a vége áremelés lesz.

Az építőipart egyértelműen abból a 300 milliárd forintból kívánja fellendíteni, amit az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokból vetet ki az emberekkel jövőre, de ez csak egy évre oldaná meg az építőipar gondjait.

Orbán Viktor gazdasági programot hirdetett Fidesz–KDNP-frakció évadnyitó kétnapos kihelyezett frakcióülésen Esztergomban. Ezt megelőzően már a pénteki állami rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy körvonalazódnak azok az intézkedések, melyek a magyar gazdaságnak 3-6 százalékos lendületet adhatnak.

A konkrétumok közt szerepel a megfizethető lakhatás megteremtése, a bérek emelése és a kisvállalkozások „méretnövekedésének” elősegítése.

Így néznek ki a tervek:

Lakáshelyzet:

- kollégiumépítés
- a fiatalok megfizethető lakáshoz jutása
- a lakásbérlésük támogatása
- A magyar falu programban a falusi lakás - és házépítés támogatása
- a bürokratikus akadályok eltörlése, hogy a megtakarításokat olcsó lakhatás megteremtésére, lakásfelújításra használhassák.

Bérek, jövedelmek:

- nem irreális az 1 milliós átlagbér
- magasabb minimálbér
- munkáshitel bevezetése

Demján Sándor-program:

- tőkejuttatás
- kedvezményes hitel, hogy stabilabbak legyenek.