„Támogassa
Reggeli gyors

Új MOK-elnök: Átláthatatlan az egészségügy átalakítása, úgy tűnik, még a kormányban sincs egyetértés

27/11/2023 13:04

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Álmos Pétert választották a küldöttek a hétvégén a Magyar Orvosi Kamara elnökének. A reggeli gyorsban elmondta, a kormánnyal szakmai együttműködésre törekszenek, ugyanakkor szerinte az érdekképviseleti munkában definíciószerűen benne van a konfrontáció, hiszen ha ez nem lenne "akkor nem mentek el addig, amíg lehet". Az egyik legnagyobb probléma jelenleg az, hogy nincs rálátásuk az egészségügyi reform irányaira.

2023. november 27. Reggeli gyors - részlet Álmos Péter 2023.11.27.
14:39
00:00

Kincses Gyula leköszönése után a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttei a hétvégén az egyik eddigi alelnököt, Álmos Pétert választották meg a szervezet vezetésére. Álmos a hétfői Reggeli gyorsban elmondta, személyesen szeretne egyeztetni az egészségügy helyzetéről a kormány képviselőivel. Az új elnökség sem fogja elkerülni a szükséges konfrontációt a politikai vezetéssel, elsőként szeretnék megismerni az egészségügy átalakításáról szóló terveket, illetve biztosítani az orvosok bérének értékállóságát – mondta az adásban.

 
Álmos Péter
Forrás: 
            A Magyar Orvosi Kamara honlapja
 

Álmos Péter pszichiáter, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, 2015-ben részt vett az "1001 orvos hálapénz nélkül" csoport megalapításában. "Ebből nőtt ki az a mozgalom, amely négy éve átvette a kamara vezetését" – idézte fel az új elnök.

Most egy olyan elnökséggel indulnak neki az új ciklusnak, amelynek két tagját nem ez a csoport jelölte, Álmos ugyanakkor úgy véli, ettől csak sokszínűbb lesz a csapat, többféle nézőpont találkozhat majd. A mostani választáson kisebbségbe került vonalat képviselők kritikája az volt, hogy az előző vezetés – amelynek tagja volt Álmos is – túl sokat konfrontálódott a kormánnyal. "A célokban nincs különbség a két csoport között, csak az oda vezető utat képzeltük el másképp. Abban bízom, hogy ezt most harmonizálni fogjuk" – mondta Álmos. Hozzátette, hogy jelenleg is számos szakmai kérdésben működnek együtt a kormánnyal, ugyanakkor az érdekképviselet, az érdekérvényesítés területén továbbra is surlódásokra lehet számítani, hiszen "ha ilyenek nem lennének, az azt jelentené, hogy nem megyünk el addig a pontig, amíg el lehet menni".

"Markánsan ki fogunk állni, ha érdekeket kell képviselni és persze, erősen törekszünk a szakmai együttműködésre a kormánnyal". 

 
A MOK elnöksége
2023 november 25-én.
 
Forrás:A Magyar Orvosi Kamara honlapja
 

Álmos a legfőbb problémának jelenleg az erőforráshiányt látja és azt, hogy "átható a kiszámíthatatlanság" az egészségügy átalakításában. A MOK nem látja az átalakítások fő irányait, amiből folyamatos konfrontáció lehet. Sőt úgy tűnik, hogy még a kormányban sincs egyetértés. "Jó példa erre a foglalkozásegészségügy helyzete: délelőtt Takács Péter egészségügyi államtitkár arról beszél, hogy fontosak a szűrések a megelőzésben, fokozni kell ezeknek a szerepét – ami szakmailag nagyon is támogatható –, majd délután bejelentik, hogy kivezetik ezeket" – mutatott rá Álmos.  

"Nehéz meccs lesz a bérek értéktartóságának megőrzése is" – mondta az új elnök. Igaz, hogy néhány éve jelentős emelés volt, de azóta folyamatosan veszít az értékéből. Nem reális, hogy a nyugat-európai orvosbérekkel versenyezzen a magyar, de azt szeretnénk, hogy azt a kétharmados értéket, amit elértünk a járvány alatt sikerüljön arányaiban megtartani – mondta Álmos.  

A beszélgetésben szó volt még többek között a szakdolgozók helyzetéről, a megerősödött magánegészségügyről. A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Álmos Péterrel
2023. november 27., hétfő 7:40
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János