„Klubrádió
Reggeli gyors

Új rendszerben dolgoznak a háziorvosok

25/03/2020 13:02

| Szerző: Klubrádió

Összevonnak praxisokat, akut ellátóközpontokat alakítanak ki, igyekeznek elkülöníteni azokat, akiknél a koronavírus gyanúja merül fel.

2020. március 25. Reggeli gyors - részlet 20.03.25. Békássy Szabolcs
07:32
00:00

Úgynevezett akut beteg ellátóközpontokba kell irányítani azokat a pácienseket, akiknek csak enyhe légúti tünetei vannak, de még nem lázasok és nincs nehéz légzésük. Ezekben aztán külön kezelik a légúti és nem légúti tünetekkel jelentkezőket. A központokat a járási tiszti főorvosok jelölik, ezen kívül összevonnak háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisokat. Mindennek meg kellene történnie csütörtökig.

A rendszer átalakításának azonban nem ez az első lépése, hanem az volt, hogy a 65 év feletti orvosokat, ápolókat kivonták a frontvonalból, miután ez a korosztály a legveszélyeztetettebb. A másik fontos lépés az volt, hogy sikerült meggyőzni a betegek többségét, maradjanak otthon és telefonon konzultáljanak az orvosukkal. Így az orvos-beteg találkozások száma minimálisra csökkent, igaz, hogy a telefonfogalom viszont megsokszorozódott – mondta el a reggeli gyorsban Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Beszélt arról is, hogy a rendelkezés megjelenése után azonnal elkezdtek jelentkezni a kollégák különböző javaslatokkal, amelyeket a szervezet összegez. A tiszti főorvosok így megalapozottabb döntéseket tudnak hozni.

Hogy ezekből az átszervezésekből mi marad meg a járvány után, azt persze még senki sem tudja. Békássy Szabolcs szerint normális időszakban nyilván nincs szükség olyan intézkedésekre, mint most, de az biztos, hogy új helyzetben lesz az alapellátás. Akkor kell majd átgondolni, hogy mi használható később is a vészhelyzetben szerzett tapasztalatokból.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vajda János.

Reggeli gyors
2020.03.25. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre