„Zajlik
Reggeli gyors

Utcáról Lakásba Egyesület: "A megfizethetőbb lakhatáshoz politikai döntésekre van szükség"

10/10/2023 14:06

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Magyarországon hatszázezer üres lakás van, közben rengetegen küzdenek különböző lakhatási gondokkal. Előbbi helyzetet persze az egyének szintjén nem lehet összekötni utóbbi problémával. A lakhatási válságot Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa szerint, csal állami szintű beavatkozással lehetne enyhíteni. A háromezer önkormányzat háromezer különböző lakásrendelete mellett törvényi garancia kellene, hogy biztosítsa a lakhatáshoz való jog érvényesülését – mondta a Reggeli gyorsban.

2023. október 10. Reggeli gyors - részlet Kovács Vera 2023.10.10.
06:25
00:00
Rengeteg üres lakás van Magyarországon és sokan vannak azok is, akiknek nincs hol laknia. Kérdés azonban, hogy előbbi helyzet segíthet-e az utóbbi problémán.

Hatszázezer nem lakott ingatlan van az országban, ami a lakásállomány 13,1 százalékát jelenti – derült ki a G7 a vonatkozó 2022-es népszámlálási adatokat elemző körképéből. Az előző, 2011-es adatokhoz képest duplájára nőtt az arány, amivel egy a II. világháború vége óta tartó, a '90-es évektől gyorsuló trend folytatódott.

 
Lakásfelújítás
 

Az arány növekedésének több, településtípusonként akár eléggé eltérő oka lehet, például: vidéken az elnéptelenedés, a helyi munkavállalási lehetőségek hiánya, az, hogy a fiatalok gyakran nem költöznek be a szülőktől megörökölt házba, ugyanakkor nem válnak meg tőle, hátha később többet ér; városokban vagy mondjuk a balatoni régióban az, hogy egyre gyakoribb a befektetési célú ingatlanvásárlás, illetve egyre nagyobb arányban építenek nyaralókat; általánosságban az új ingatlanok nagyszámú építése, ami miatt a rosszabb minőségű, komfort nélküli lakásokat elhagyják az emberek – azokra pedig nincs is kereslet.

Közben a lakhatási gondok nemcsak a hajléktalan embereket érintik. Az Utcáról Lakásba Egyesület és a Város Mindenkié október 15-re meghirdetett Lakásmenetén arra hívná fel a figyelmet, hogy minden harmadik polgártársunknak nehézségei vannak a lakhatásával kapcsolatban, például, mert:

  • rövid határidőkkel, vagy szerződés nélkül bérelnek lakást,
  • a jövedelmük nagy részét költik a lakhatásukra,
  • túlzsúfolt lakásokban élnek,
  • egyetemistaként nem jutnak kollégiumi ágyhoz,
  • igazságtalan végrehajtások áldozataivá váltak,
  • átmeneti szálláshelyen élnek és fogalmuk sincs, hova mennek tovább az egy éves határidő lejárta után,
  • éveket töltenek olyan menedékhelyen, amely valójában egy éjszakára szólna,
  • nem tudnak az igényeiknek megfelelő lakást találni, idősként vagy fogyatékkal élőként nincs lehetőségük magukról gondoskodni,
  • származásuk miatt diszkriminálják őket az albérletpiacon,
  • vagy nincs hol lakniuk

– sorolták a menet Facebook-eseményénél a szervezetek, melyek a "legszegényebbekkel szolidáris lakáspolitikáért" tüntetnek, továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a jövőévi önkormányzati választásokon a jelöltek a lakhatási problémákról is nyilvánuljanak meg.

Szóval az egyik oldalon van hatszázezer üres lakás, a másikon pedig rengetegféle lakhatási gond. Az egyértelmű, hogy a magánemberek szintjén nem lehet a kettőt összekötni – mondta Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa a Reggeli gyorsban. Ahhoz, hogy a lakhatási gondokkal történjen valami állami szintű beavatkozás, jogszabályi változtatások kellenének, ehelyett maximum önkormányzati illetve civil kezdeményezéseket látunk – hangsúlyozta Kovács, hozzátéve a Lakásmenet fő üzenete, hogy "a lakhatási válság enyhítéséhez politikai döntésekre van szükség, mégpedig olyanokra, amelyek a megfizethetőbb lakhatás érdekében születnek". Ennek része lehet az önkormányzati lakásállomány felújítása illetve bővítése vagy épp a rászorulók célzott támogatása.

Krizsó Bernadett józsefvárosi szociális bérlakás terve
 
Krizsó Bernadett józsefvárosi szociális bérlakás terve
 
Forrás: Építészfórum (Címlapi képünkön ugyanennek a tervnek egy része)
 

Jelenleg ugyanis a probléma része, hogy az önkormányzati bérlakások nagyon leromlott állapotban vannak. Sokszor azért nem adják ki ezeket, mert nincs pénz a romos ingatlanok felújítására – magyarázta Kovács, aki szerint az államnak normatív támogatást kellene adnia arra, hogy ezeket karbantarthassák. Ráadásul a háromezer önkormányzatnak háromezer különböző lakásrendelete van, ha valaki segítségre szorul más és más szabályozás alapján tud (vagy épp nem tud) támogatást kapni ehhez. Ehelyett törvényi szintű garanciáknak kellene biztosítania a lakhatáshoz való jogot – erre vannak is példák más országokban, itthon viszont törekvés sincs rá – mondta Kovács.

Az Utcáról Lakásba munkatársa felidézte, a rendszerváltás óta jellemzően olyan támogatási formákat vezettek be, amelyek a lakástulajdon megszerzését segítették elő, ilyenek a hitelezési konstrukciók, a CSOK is, amit ráadásul most kivezetnek. Ezek eleve nem segítettek a legrosszabb helyzetben lévőknek, nem enyhítették a szociális különségeket, ráadásul nem jelentenek kiszámítható vagy átgondolt rendszert.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kovács Verával
2020.10.10., kedd 7:33
Riporter: Dési János