„Zajlik
A lényeg

"Átlagosan 1-2 napra elegendő üzemanyag maradt a kutakon"

11/03/2022 10:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A jövő héten derül ki, hogyan jut el az ellátótelepekről az üzemanyag a benzinkutakra, az új szabályok mellett – véli Egri Gábor. Az FBSZ elnöke szerint átlagosan 1-2 napra elegendő üzemanyag maradt a kutakon.

2022. március 11. Reggeli gyors - részlet 22.03.11. Egri Gábor
10:39
00:00

Csütörtök este rendkívüli kormányinfó keretében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Hernádi Zsolt, a Mol elnöke is megjelent, a "kedélyek megnyugtatására".

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke a Klubrádiónak elmondta, megnyugtatónak tartja Hernádi kijelentését, mely szerint a "finomítói kapacitásoldalon a szükséges kapacitás rendelkezésre áll Magyarországon". Az azonban fontos kérdés, hogy lesz-e elegendő számú tartálykocsi, a telephelyek adminisztrátorai hogyan bírkóznak meg a megnövekedett számú szerződésekkel. Az idő pedig azért is sürgető Egri szerint, mert a Magyarországon működő körülbelül 2200 benzinkút, amelyek átlagosan 3-5 napra elegendő készletet tartanak. A jelenlegi körülmények közt alig 1-2 napra elegendő üzemanyag maradt, illetve olyan benzinkutak is vannak, amelyek már leürültek. Egyszerűbben a kapacitásmennyiség megvan, de az ellátásban vannak fennakadások. A jövő héten derül ki, hogyan tudják ezeket a problémákat kiküszöbölni.

A XVIII. kerületi benzinkúton például már csötörtök estére leürült a gázolaj. Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere is beszámolt róla.

Egri kifejezetten megnyugtatónak tartja, hogy a kamionok a piaci áron tankolhatnak, azonban az árstopot a mezőgazdasági erőgépekre is kiterjesztette a kormány. Ráadásul a szabályozás plusz terhet ró a benzinkutak alkalmazottaira, mert a töltőpisztolyokon fel kell tüntetni, melyik milyen áron számláznak, és azt is felügyelni kell, hogy a piaci árköteles járművekbe a megfelelő pisztolyt akasztják be.

Azzal kapcsolatban, hogy a rémhírterjesztőket büntetni akarja a kormány megjegyezte, ha bizonyítani lehet, az nem rémhír.

A kis benzinkutak pedig továbbra is veszteséggel üzemelnek, emiatt a szövetség folyamatosan egyeztet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Egri Gáborral
2022.03.11., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert