„Zajlik
A lényeg

Csökkenti a kormány a jövedéki adót

10/03/2022 23:50

| Szerző: Klubrádió

A kormány és a Mol szerint nincsen üzemanyag-ellátási gond az országban, csak a kereslet fokozódott extrém mértékben. Csökkentik az üzemanyag jövedéki adóját, megkeresik a rémhírterjesztőket. Marad a benzinárstop. Az új jogszabály értelmében nem lehet a 480 forintos hatósági áron forgalmazni üzemanyagot a 3,5 tonnánál nehezebb, külföldi rendszámú járművek, illetve a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű járművek (kamionok) számára.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett – írja a 444.

A politikus szerint alaptalanok azok a hírek, amely szerint a kormány nem tudja fenntartani az üzemanyagellátást, sem az árstopot. 

Ezért a kormány korlátozásokat vezet be:

  • A 7,5 tonna feletti hazai és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagy nyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol a piaci áron értékesítik.
  • A magyar személygépkocsik, a 7,5 tonna alatti teherautók és a mezőgazdasági erőgépek továbbra is 480 forintért tankolhatnak.
  • 20 forinttal csökkentik a jövedéki adót.

A rendőrség eljárást indít azokkal szemben, akik az üzemanyagellátás leállásáról terjesztenek rémhíreket. Azok ellen is eljárás indul, akik nem üzemanyagtárolásra alkalmas tartókba gyűjtenek benzint. A rendelet 10-étől hatályba lép.

A 4 napos ünnep alatt kamionstopot rendelnek el.Hernádi Zsolt elmondta, hogy a MOL finomítói zavartalanul működnek, a százhalombattai teljes kapacitással, az orosz vezeték is teljes kapacitással szállít. A MOL-nak van elegendő készlete és elég finomítói kapacitása, hogy a hazai fogyasztást fedezzék.

Csütörtök este az intézkedésekről szóló rendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben.