„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Változnak az évszakok, meg a gumiabroncsok

9/12/2020 18:20

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Egyre több autós választja a négyévszakos gumiabroncsot. Nem szívesen cseréli már a nyárit télire. Biztonságos ez a megoldás?

2020. december 09. Élőben a városból -részlet Wührl Géza
15:37
00:00

Az autók gumiabroncsa kicsit hasonlít a csokoládéra. Ha hűtőbe tesszük a csokit, akkor megkeményedik, ha kivesszük onnan, akkor megolvad. A szakemberek ezért javasolják, hogy az autósok az évszaknak megfelelő abroncsokat vásároljanak, más a mintázatuk és más a gumik alapanyaga is. Azonban a klímaváltozás ezeken az elveken is változtatott. Ma már az úgynevezett nényévszakos abroncsok lettek keresettek.

Wührl Géza szervizvezető az Élőben a városból című műsorban fejtette ki, hogy az, aki négyévszakos abroncsot vesz az autójára, tulajdonképpen egy komromisszumot köt. Valamennyit spórol, de azért arra érdemes figyelnie, hogy mit vesz. Már 10.000 forint körüli áron is lehet kapni autógumit, de ha minőséget is akar, akkor 15-20 ezerben kell gondolkodnia, ha nem is ragaszkodik valamelyik világmárkához.

Célszerű az egész garnitúrát egyszerre cserélni. Ha ez nem megy, ahhoz akkor is ragaszkodni kell, hogy egy tengelyen egyféle gumi legyen. Úgy lehet váltani, hogy például a jobb első kerüljön a jobb hátsó kerékre, a kopás miatt. A jobb elsőt viszont balra nem szabad tenni, mert akkor megváltozik a forgásirány, ami az abroncsban szálszakadást is okozhat. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy menet közben „felrobban” a gumiabroncs, ami nagy sebességnél tragédiát okoz. Wührl Géza adott még egy tanácsot: ellentétben a közvélekedéssel az új gumikat nem az első kerekekre kell feltenni, hanem a hátsókra. Ugyanis, ha elől friss gumik vannak, hátul pedig kopottak, akkor egy manővernél az autó hátulja fog kitörni. Nagyon képzett, gyakorlott vezetőnek kell lenni ahhoz, hogy a kocsi ilyen mozgását kormányzással meg lehessen állítani.

Bár most átmeneti időjárási viszonyok vannak, érdemes minden autósnak készülnie: jön a tél.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Élőben a városból
2020.12.09. 13:00
Műsorvezető: Fábián László