„Zajlik
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Váltságdíj, túszok és háború. Mi történik a kibertérben?

21/09/2024 15:53

| Szerző: Klubrádió

Mennyire védett Magyarország a kibertámadások ellen? Kik a támadók, miért és hogyan követelnek váltságdíjat? Milyen hatással van egy ország gazdaságára, ha védtelen a kibertérben? Hogy történik a kiberhírszerzés, és miért lehet kiemelten veszélyes az online társkeresés? Kik és hogyan támadják a médiát, milyen támadások érik a Klubrádiót és mit tehetünk ellenük?

2024. szeptember 18. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. szeptember 18., szerda 10:05)
93:32
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
A szerdai Ötösben Kocsis Tamás Sharky kiberbiztonsági szakértő, Balogh Péter ezredes, a Kiber- és Információs Műveleti Központ volt parancsnoka, Dr. Leitold Ferenc egyetemi tanár és a Klubrádió munkatársa, Kemény Dániel voltak Szalai Kriszta és Epres Attila vendégei.

Az utóbbi években a kibertámadások száma olyannyira megugrott, hogyha a támadásokból befolyt összeget számszerűsítenénk, akkor meg lehetne alapítani belőle a világ harmadik legnagyobb nemzetállamát. A fiktív nemzetállam vagyonához a valós államok és a vállalatok ellen elkövetett támadások is jócskán hozzátesznek. És nem csak az adatok, vagy egy-egy cég működésének blokkolása hoz pénzt, hanem a vállalatok által a kibertámadóknak kifizetett váltságdíj is.

Nem véletlen a váltságdíj elnevezés, a kibertámadások mechanizmusa hasonlít arra, amit a túszdrámákból ismerünk. Csak itt nem emberek, hanem ellopott adatok a túszok, amikért a Sophos kiberbiztonsági cég adatai szerint a magyar vállalatok körülbelül háromnegyede fizet is. A túszfilmek abban is különböznek a kibertámadásoktól, hogy ott a túszejtő általában kézre kerül, míg a kibertérben a támadó személye általában rejtve marad, így az igazságszolgáltatás is csak a legritkább esetben tudja számon kérni a kiberbűnözőt.

És bár a kiberbűnözésben rengeteg pénz van, nem csak a gazdasági szempont a motiváció. A támadás, így például különösképpen a média ellen elkövetett támadások esetében az elsődleges kérdés mindig az, hogy kinek áll érdekében az elhallgattatás. Kocsis Tamás Sharky az Ötösben elmondta azt is, szerinte ki áll vagy ki nem áll biztosan a Klubrádió ellen elkövetett kibertámadás mögött, Balogh Péter ezredes pedig a kibertámadások egy másik szintjéről, a kiberhadviselésről mondott rengeteg érdekességet a szerdai Ötös hallgatóinak.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. szeptember 18. 10:00