„Klubrádió
Reggeli gyors

Varju: Gyurcsánynak érvényesíteni kell a DK társadalmi támogatottságát

19/10/2021 12:50

| Szerző: Klubrádió

Hogyan tovább? Mennyire tekinti közösnek az előválasztáson alulmaradt DK Márki-Zay Pétert, és mire gondolt Gyurcsány Ferenc, aki az eredményhirdetés másnapján Márki-Zay nevének említése nélkül azt mondta, áprilistól ők lesznek a parlamentben a legnagyobb frakció, és ők is választanak majd miniszterelnököt? Varju László, a DK képviselője beszélt erről a Reggeli gyorsban. 

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője kijelentette, hogy az eredeti, hatpárti szövetség megállapodásnak megfelelően, az előválasztás az utolsó eseménye a személyi kérdések lezárása volt, "így mi egyértelműen Márki-Zay Péter mögött állunk, és segíteni fogjuk abban, hogy Orbán rendszerét le tudjuk váltani".

2021. október 19. Reggeli gyors (2021. október 19., kedd 06:00)
145:24
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

(A beszélgetés a lejátszóra kattintva 00:51:15-től hallható)

Túl tudnak-e lépni azon, hogy nem a DK jelöltje lett a közös miniszterelnök-jelölt? Varju szerint Dobrev Klára vezetésével a DK "hihetetlen teljesítményt produkált". Az egész országot bejárták, és "a barátaink, a támogatóink a falvakban, a kisvárosokban, a nagyvárosokban nagy támogatást erőt adtak, hogy tudjuk folytatni". Elismerte, hogy most "mindannyiukban" ott van az érzés, hogy nem könnyű egy ilyen előválasztás után másodiknak lenni, de így alakult. Szerinte ugyanakkor az előválasztáson a DK még erősebb lett mint korábban. "Mi erős szervezetet, nagyon nagy támogatottságot vittünk a közös együttműködésbe". Az érzelmeket már nem ez fogja vezérelni, hanem Orbán rendszerének a leváltása, ami fontosabb, mondta.

A DK tisztújító kongresszusa Budapesten
 
DK tisztújítás
 
Budapest, 2020. március 1. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök (b3) és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. Mellettük balról Varju László, a DK országgyűlési képviselője, jobbról Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti delegációvezetője. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

 

Mire utalt Gyurcsány Ferenc, amikor az előválasztási eredmények másnapján egy videóüzenetben a DK-soknak azt mondta, hogy majd a DK választ miniszterelnököt. Varju szerint a következő napokban "újabb lépéseket tesznek a pártok, hogy ütemezzék a teendőket", és nem gondolja, hogy ebbe az üzenetbe bármilyen figyelmeztetést kell beleérteni. "Egyet tudunk, hogy a DK eredménye nem csak örvendetes, hanem felelősséggel is felruházza a DK elnökét, hogy ezt a társadalmi támogatottságot érvényesítse a folytatásban", és felelősségük van az Orbán-rendszer leváltásában is.

Október 23-ára közös ünneplésre hívták az ellenzékiek a szimpatizánsaikat, hogy ezen Dobrev Klára ott lesz-e, azt Varju nem tudta megmondani, azt elárulta, hogy a DK miniszterelnök-jelöltje már Strasburgban van, és ha lehetősége lesz, akkor szerinte biztos részt vesz majd az eseményen.

A DK-nak 32 választókerületben lesz saját jelöltje, de Varju azt mondta, hogy minden választókerületben részt vesznek a munkában. Az előválasztást működtetőknek ez egy főpróba is volt, a sátrakban megjelent önkéntesek, párttagok csapattréningen vettek részt, ami "jót tett mindannyiunknak". Ez az éles választási rendszerben is így fog működni, mondta.