„Zajlik
Reggeli gyors

Véleményszabadság Szlovákiában – a példakép Magyarország

16/08/2024 10:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Nemrég formálisan megszüntették, majd újraalapították a szlovák közszolgálati műsorszórót. A cél – írja a berlini Tageszeitung – a leszűkített, egységes, minden körülmények között kormányhű program sugárzása.

2024. augusztus 16. Reggeli gyors - részlet 24.08.16. Kárpáti János lapszemléje
05:58
00:00

Annak nyomán, hogy az orosz területre behatolt ukránok elfoglalták Szudzsát, orosz részről már meg is kezdődött a riogatás azzal, hogy le fog állni az orosz gáz Európába továbbítása.

Mint a londoni Guardian írja, Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy az ukrán csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták ezt a háborút megelőzően ötezer lakosú települést, ahol az onnan mintegy tíz kilométerre húzódó ukrán határ előtti utolsó orosz mérőállomás található a Szibériában kitermelt földgázt nyugat felé – értelemszerűen egyébként Ukrajnán keresztül - továbbító vezetékrendszeren. A londoni lap emlékeztet arra, hogy ez a vezeték az európai gázimport mintegy 3 százalékát biztosítja. Idézi a Guardian Andrej Fjodorov volt orosz külügyminiszter-helyettest, aki a moszkvai állami tévében azt mondta: ravasz emberek Kijevben úgy kalkulálnak, hogy el kellett foglalniuk ezt az elosztó központot, azért, hogy az orosz hadsereg, amikor erővel vissza akarja venni, óhatatlanul lerombolja azt. Így aztán majd azt lehet mondani, hogy az oroszok, és nem az ukránok miatt állt le az Európába irányuló gázszállítás. Ez nagyon súlyosan fogja érinteni Magyarországot és Szlovákiát – tette hozzá Fjodorov. A Guardian megjegyzi, hogy egyelőre semmi jele fennakadásnak a gázfolyamban. Idézi egyébként a lap a Sky News értesülését is, miszerint az ukránok Nagy-Britanniától kapott, Challenger 2 típusú harckocsikkal nyomultak be az orosz területre. A londoni védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt, de azt leszögezte, hogy nem tiltották meg az Ukrajnának szállított fegyverek orosz területen való alkalmazását.

A Guardian felfigyelt arra is, hogy az említett Andrej Fjodorov az orosz állami tévében ritkán hallható kendőzetlenséggel bírálta az orosz propaganda gyakorlatát, amely – mint fogalmazott - az ukrán hadsereg gyengeségéről szóló hazugságokat sulykolja. Ideje lenne elismerni, hogy az ukrán előrenyomulás súlyos dolog, és kitartó erőfeszítésre van szükség annak visszaveréséhez – mondta a volt orosz külügyminiszter-helyettes.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
Fotó: MTI/AP/Kurszk régió kormányzata
 

Szükségtelen, hogy a hadiipar külön EU-biztost kapjon

Most egy kevésbé napi aktualitásokhoz kötődő kérdésről, de a katonai témakörnél maradva. Az EUObserver brüsszeli portál közli Josephine Valeskenek, az amszterdami székhelyű, Transznacionális Intézet elnevezésű elemző műhely hadügyi projektigazgatójának a vendégkommentárját arról, hogy szerinte semmi szükség nincs a védelmi biztosi portfólió tervbe vett létrehozására az új összetételű Európai Bizottságban.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által kilátásba helyezett posztot úgy hirdetik, hogy az a 27 EU-tagország védelmi kiadásainak és beszerzéseinek jobb összehangolását lesz hivatott elősegíteni. Valójában azonban – állítja Valeske – nem lenne más, mint újabb ajándék a hadiiparnak, amely már így is jelentős mértékben húz hasznot az Unió gyors militarizálódásából. A projektigazgató úgy véli: ha a hadiipar külön EU-biztost kap, az méltánytalanul nagy fontosságot kölcsönöz ennek a szektornak, szemben olyan területekkel, amelyek fontosabbak az EU gazdasági fejlődése és a tagországok polgárainak jóléte szempontjából. Különben is – teszi hozzá – a védelmi biztosi elnevezés megtévesztő lenne, hiszen az EU katonai stratégiájának a meghatározása továbbra is a kül- és biztonságpolitikai főképviselő hatáskörében maradna, a tagállamok pedig úgyis maguknak tartják fenn a döntés jogát a nagyszabású projektek finanszírozásáról.

Szlovákia példaképe Magyarország

És akkor szűkebb térségünkről. Véleményszabadság Szlovákiában – a példakép Magyarország. Ezzel a címmel közöl áttekintést a berlini Tageszeitung – népszerű rövidítéssel: taz – az északi szomszédunknál tapasztalható folyamatokról. A cikk tartalma éppoly komor, mint amit a cím sejtet. Kiinduló pontja az a több ezer embert utcára szólító pozsonyi tüntetés, amelyet Martina Šimkovičová jobboldali kulturális miniszter ténykedése elleni tiltakozás jegyében tartottak. A volt tévémoderátor még egy éve sincs hivatalban, de már sikerült dicstelenül kiemelkednie Robert Fico miniszterelnök illiberális és Európát bíráló kormánykoalíciójának tagjai közül – állapítja meg a lap. Befagyasztotta azokat a pénzeket, amelyeket korábban a dezinformáció elleni küzdelemre akartak fordítani. Genderőrületről beszél, és azt állítja, hogy az LMBT-jogok a fehér rassz megsemmisítéséhez vezetnek. Šimkovičová visszaállította az orosz kulturális intézményekkel való együttműködést, amit az Ukrajna ellen indított háború miatt megszakítottak. Rövid úton leváltotta számos fontos szlovák kulturális intézmény – köztük a nemzeti színház és a nemzeti galéria – vezetőjét. A szlovák média úgy tudja, hogy hamarosan a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatójának is mennie kell.

Orbán Viktor és Robert Fico sajtótájékoztatója
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Robert Fico szlovák kormányfő MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

A médiában korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát. Nemrég formálisan megszüntették, majd újraalapították a közszolgálati műsorszórót. A cél – írja a berlini taz – a leszűkített, egységes, minden körülmények között kormányhű program sugárzása. Példaképül szolgál egyfelől az előző lengyel kormány, amely valami hasonlóra tett kísérletet az állami televízióval, valamint természetesen annak az Orbán Viktornak a Magyarországa, akit Fico a jelek szerint még felül is akar múlni. A magam részréről hadd tegyem hozzá, az nem lesz könnyű neki.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08.16., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János