„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

Verditől a musicalekig

11/07/2021 16:50

| Szerző: Klubrádió/pj

Giuseppe Verdi az operairodalom egyik legnagyobb és legismertebb szerzője. Hábetler András Operaklub című műsorának legutóbbi adásában Verdi volt a fókuszban, de a Verdi-darabokon túl - azokhoz kapcsolódva - musicalekre és dalokra is sor került rendhagyó módon.

2021. július 05. Operaklub - nem csak operakedvelőknek! (2021. július 05., hétfő 15:00)
48:48
00:00
Műsorvezetők: Hábetler András Szerkesztők: Árva Brigitta
A végzet hatalmával indítottunk az adást, a szoprán főszerepet Rosa Ponselle játszotta. Ő a 20. század egyik legizgalmasabb és legfontosabb énekese volt, 21 évesen debütált Caruso oldalán New Yorkban, a Metropolitan színpadán Leonora szerepében, ami az egyik legnehezebb Verdi-szerep, még akkor is, ha a zeneszerzőről lehetett tudni, hogy általában túlterhelte a szopránokat. Ponselle ilyen fiatalon is tökéletesen hozta a szerepet, már kész énekesnő volt 21 évesen, ezt maga Caruso is elismerte.

A műsorban lejátszott 1928-as felvételen Ponselle partnere Ezio Pinza volt, műsorvezetőnk egyik nagy kedvence. A 20. század első felében AZ olasz basszistának tartották, és több mint 20 éven át dolgozott a Metropolitanban. Korszakának leghíresebb Don Giovannija volt.

A film megjelenése előtt az opera volt az európai művészet csúcsa. A legnagyobb sztároknak és leginkább ünnepelt művészeknek 200 éven át az operaénekesek számítottak, ennek a korszaknak vetett véget a mozi. Ma már elképzelhetetlen, mekkora kultuszuk volt az operaénekeseknek, a közönség valóságos istenekként imádta őket. A mozi előretörésével néhány énekes is átnyergelt az új műfajra, Pinza is feltűnt pár Broadway-darabban, majd a mozivásznon is a Metropolitan-karrierje után.

Az adásban még elhangzik a Nabucco egyik áriája Gino Becchitől, aki utána az olasz filmzene sztárja is lett, a La Strada Del Bosco című ismert dalt hallgathattuk meg,

A Nabuccot - ezt a ma oly népszerű operát - a 20. században Olaszországon kívül viszonylag keveset játszották, a Metropolitanban 1960-ban játszották először. A címszerepet Leonard Warren baritonnak szánták, de ő fél évvel a bemutató előtt éppen A végzet hatalma előadásán kapott szívinfarktust a színpadon. Rázendített, hogy Morir! - ami annyit tesz, meghalni - és összeesett.

Warren helyére a fiatal Cornell MacNeil vette át, Leonie Rysanek volt a szoprán partnere. A darab legnehezebb Verdi-szerepe Zakariás áriája hangzott el, amit az Ezio Pinza utáni időszak legfontosabb és legismertebb basszusénekese, Cesare Siepi hozott tökéletesen.

És hogyan jutunk el a musicalekig? Ha kedveli az operákat, ne legyen rest visszahallgatni az adást, melyet a fenti lejátszás gomb megnyomásával tehet meg.

Operaklub
2021. július 5. hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András
Szerkesztő: Árva Brigitta