„Ki
A lényeg

Világszerte informatikai hiba okoz leállásokat

19/07/2024 13:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Vélhetően a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági vállalat szoftverének hibás frissítése okoz kékhalált a Windows-alapú rendszereken és szervereken is.

Cikkünk frissül

Világszerte több bank, légitársaság és médiacég rendszerei álltak le egy windowsos számítógépeket sújtó hiba miatt – írja a The Guardian. Az érintett eszközök kék halált produkáltak, így használhatatlanná váltak.

A The Verge arról ír, hogy a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági vállalat szoftverének hibás frissítése okoz kékhalált a Windows-alapú rendszereken és szervereken is. A CrowdStrike-ot számos vállalat használja eszközei védelmére, és az American Airlines légitársaság is őket nevezte meg a probléma forrásaként.

A Budapest Airport közölte: globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételi rendszere is leállt, emiatt pedig „járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren”. (Ami ezen a nyáron tulajdonképpen általános.) A probléma érinti a Eurowings, a Ryanair, és a Wizz Air járatait is. Több légitársaság is megkezdte az utasfelvétel manuális elvégzését. A reptér a hangosbemondón is tájékoztatja az utasokat a helyzetről. A Budapest Airport arra kéri az induló utasokat, hogy a további torlódások elkerülés érdekében kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe, illetve folyamatosan figyeljék a járatindulással kapcsolatos információkat légitársaságuk alkalmazásában, illetve a bud.hu weboldalon.

Spanyolországban minden repülőtéren szembesülnek a problémával, a skót Edinburgh repterén is gondok vannak – a Ryanair is lehetséges fennakadásokra figyelmeztet. A légitársaság azt javasolja, mindenki ellenőrizze a Ryanair appban a járatát érintő információkat.

A BBC szerint egy, az Egyesült Királyságban működő vasúttársaság is fennakadásokra figyelmeztette utasait „kiterjedt informatikai problémák” miatt, de leállt a brit Sky News hírcsatorna, a berlini reptéren késések alakultak ki a becsekkolást érintő „technikai probléma” miatt.

A CrowdStrike időközben azonosította a problémát és visszahívta a hibás frissítést, de a már összeomlott gépeken ez nem fog segíteni. George Kurtz, a CrowdStrike vezérigazgatója is megszólalt, aki hangsúlyozta: nem egy biztonsági incidens vagy kibertámadás áll a hiba háttérében, és már kiadtak egy javítást.

A BBC szerint az amszterdami Schipol és a londoni Stansted forgalmában is fennakadás van, Japán, India és Új-Zéland repterei is érintettek, utóbbi országban a parlament rendszereivel is gond van. A portál hozzáteszi, hogy egy angliai pékség kiírta az ajtajára, hogy technikai probléma miatt nem tudnak bankkártyát elfogadni a fizetésnél.

A Cirium légi közlekedési elemző cég szerint pénteken több mint 1000 járatot töröltek világszerte, és ez a szám várhatóan még tovább fog nőni.

Az amerikai légitársaságok teljes leállást rendelnek el minden járatra. A jelenleg a levegőben lévő gépek továbbra is közlekednek, de más járatok egyelőre nem szállhatnak fel. Japánban több légitársaság is jelezte, hogy problémát észlelt a rendszerében.

A berlini repülőtéren a péntek kora reggeli órákban teljesen leállt a légi forgalom, Hamburgban ideiglenesen felfüggesztették a működést. A düsseldorfi és a kölni reptérről szintén informatikai problémákról számoltak be.

A nagyobb csomópontok, Frankfurt és Zürich nem jelentettek saját technikai leállást, de a más létesítményekből eredő zavarok miatt fennakadásokról számoltak be.

Az Eurozóna pénteki adásában megszólaltattuk a témában Dr. Krasznay Csabát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét. A szakember kifejtette, hogy a mostani leállás megmutatta, hogy a modern digitalizált világ olyan ingatag, mint egy Jenga-torony.

2024. július 19. Eurozóna-részlet (2024.07.19.) Krasznay Csaba
13:37
00:00

Források: 24.hu, hvg.hu, 444