„Ki
Reggeli gyors

Zacher: Az a baj az Elf Barral és a Poco Barral, hogy jó

24/01/2024 12:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem annyira káros hatóanyagaik jelentik az illegális Elf Bar és Poco Bar hátulütőit, hanem a nem rendeltetésszerű használat, és az, hogy jó – véli Zacher Gábor.

2024. január 24. Reggeli gyors - részlet 24.01.24. Zacher Gábor
08:19
00:00

100-150 doboz ciginek megfelelő nikotin egy töltetben: új illegális eszköz terjed a tinédzserek körében. Az Elf Bar után a Poco Bar lett a feketekereskedelem favoritja. A Poco Bar akár tízezer slukkot is bír – írta meg az ATV. Zacher Gábor toxikológus szerint nem a tiltás  az új eszközök visszaszorításának a legjobb módja: felvilágosításra, megelőzésre lenne szükség.

"Álságos kifejezés az, hogy ártalomcsökkentő" – mondta a Klubrádiónak Zacher azzal kapcsolatban, hogy sok gyártó ezzel a kijelentéssel forgalmazza eszközeit. Noha Magyarországon ezek a termékek illegálisak, népszerűségük tagadhatatlan. A toxikológus a Reggeli gyors szerdai adásában arról beszélt, hogy a gond nem feltétlenül a termékben használt anyagok összetételével van, azok káros anyaga alig 8-10 százaléka a hagyományos cigarettákénak (többek közt a stroke, a szívinfarktus, az érszűkület megjelenésében nagyban szerepet játszó anyagok), de nem mindegy hogyan használják. Egy hagyományos cigaretta 10-12 slukk, ha pedig ezeket az eszközöket is ennyi fogyasztás után "zsebre tennék" a fogyasztók, valóban kevésbé lenne veszélyes. "A gond az, hogy nem így használják. Az ember leül a tévé elé, néz egy filmet, vagy egy meccset, és közben szépen elpuffogtat. Így akár 600 puffot is el lehet használni 24 óra alatt" – összegezte. Összehasonlításul, ha valaki egy nap alatt egy doboz, vagyis 20 szál cigarettát szív el, az 200-240 slukk. Ilyen értelemben a mértéktartás kritikus szempont a szakember szerint.

 
Zacher Gábor
Fotó: Mohai Balázs/MTI
 

A nem rendeltetésszerű használat mellett "a másik nagy hátulütője az, hogy jó", nem büdös, nem hagy kényelmetlen nyomokat. Megoldásként tiltás helyett (vagy mellett) inkább a megfelelő tájékoztatást, prevenciót tartaná igazán hatékonynak, valamint a használt eszközök leadásának megfelelő módjait. Sajnálatára azonban Magyarországon a tiltást tartják mindenek felett állónak.

[Szerkesztői megjegyzés: Bizonyos elektromos dohányzást biztosító eszközökben időzítőket helyeztek el, amelyek meghatározott számú slukk, illetve eltelt idő után leoldják az eszközt, így biztosítva a mértéket. Ilyen esetekben az eszközt csak megfelelő idő elteltével lehet újra használni.]

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay

Reggeli gyors/interjú Zacher Gáborral
2024.01.24., szerda 6:47
Riporter: Szénási Sándor