„Klubrádió
Esti gyors

Závecz: a fideszesek többsége is támogatja az európai minimálbért

17/05/2019 06:55

| Szerző: Klubrádió

A megkérdezettek 71 százaléka támogatja az európai uniós minimálbért, még a Fidesz-szavazók 57 százaléka szerint is fontos lenne - mondta Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője.

2019. május 16. Esti gyors / beszélgetés Závecz Tiborral (19.05.16.)
04:59
00:00
A Fidesz támogatottsága most a biztos pártválasztók között 53 százalék, a második helyen holtverseny van az MSZP, a DK és a Jobbik között, ezek a pártok 11-12 százalékot érnének el, és van egy harmadik csoport, az LMP és a Momentum, amelyek 5, illetve 4 százalékon állnak.

Utóbbi kettőnek az esélyeit nagyon nehéz biztosan előre jelezni, nagyon szoros lesz.  A mandátumkiosztás szempontjából az lesz érdekes, hogy lesznek-e lemaradó pártok, mert azok szavazatai eloszlanak a bejutók között egy előre meghatározott mértékben.

 
Pártok támogatottsága (2019. május, forrás: Závecz Research)
 


Závecz Tibor kiemelte: ha a Fidesz 50 százalékot meghaladó eredményt ér el, akkor legalább 12 mandátumot szerez, és ha a kis településeken a részvétel megközelíti a nagy települési adatokat, a Fidesz mandátumszáma 1-2-vel növekedhet.

Jelezte: EP-választásokon nem jellemző, hogy sokan menjenek el a kistelepülésekről, de az se volt jellemző, hogy olyan téma legyen, mint a bevándorlás, amely a 2016-os népszavazás adatai szerint bizonyítottan aktivizálni tudja azt a réteget.

Az európai minimálbért azzal együtt is támogatja a fideszesek 57 százaléka, hogy valószínűleg tudják, ez ellenzéki téma. Az ellenzéki szavazóknak egyébként a kilenctizede egyetért ezzel - közölte a közvélemény-kutató cég vezetője.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. május 16., csütörtök, 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor