„Vásároljon

Archívum

Keresés az archívumban

Basszus (2021. december 14., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. december 14., Kedd 20:00

Itt a LUX, itt a LUX, azaz a Kaukázus, azaz Kardos -Horváth János új lemeze. Ezt mutattuk be ezúttal.

Német Mickey, Miklós, a Fool Moon  tagja is a vendégünk volt, acapella együttese két meglepetésdalt készített karácsonyra, ezeket is meghallgattuk.

Basszus (2021. december 07., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. december 07., Kedd 20:00

Kóbor Jánosra emlékeztünk, Herskovits Iván zenei szakíró,újságíró segítségével, illetve vendégünk volt Gerendás Péter is, akit új albuma, a Holdvilág kapcsán invitáltunk a stúdióba, de ő is megosztotta Kóbor Jánossal kapcsolatos emlékeit.

Basszus (2021. november 30., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. november 30., Kedd 20:00

A Rutkai Bori Banda mesekönyvét, mutattuk be, pontosabban a mellette elkészült cédé dalait: Mandulka és a Karácsonyvár. És meselemez-szerű albumot készít a Jónás Vera Experiment a Soharóza kórussal. Bemutatószerű lemezhallgatás hirdettek december 5-re a Turbinába. Egy dalt mi is bemutattunk, miután Jónás Verával megbeszéltük a részleteket: Az én apám a címe. 

Basszus (2021. november 23., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. november 23., Kedd 20:00

Összeállt a kép – In The Golden Hour címmel jelent meg a Mörk új nagylemeze.

Az elmúlt néhány hónapban kislemezről kislemezre ismerkedhetett meg a közönség a Mörk új anyagával, amit a zenekar egy teltházas Müpa koncerten már élőben is bemutatott.

A srácok azért döntöttek ezen koncepció mellett, mert szerették volna, hogy az elmúlt évek kemény munkájával megszületett dalok külön-külön is több figyelmet kapjanak. Ahogy a frontember, Zentai Márk fogalmaz:

“Mindig is sajnáltuk, amikor jó dalok eltűntek egy nagyobb anyagon és alig kaphattak figyelmet, egyszerűen matematikai okokból. Így, hogy mindegyik teljes szám külön jelent meg, kicsit részletesebben elmerülhettek bennük a rajongók, több idő és tér volt megbarátkozni velük. Az is izgalmas volt, ahogy dalról dalra egyre teljesebbé vált a kép, mégis egyértelműen hiányos volt még. Az átkötőkkel, intrókkal, outrókkal érik össze az egész, és egyfajta feszültség is feloldódik most az In The Golden Hour megjelenésével.”

Zentai Márk és Szeifert Bálint segítségével mutattuk be az albumot.

 

Basszus (2021. november 16., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. november 16., Kedd 20:00

Új lemez jelent meg a 40 (!) éves Európa Kiadótól Love 2020 címmel. Hét dal van rajta, közülük csak kettő vadonatúj, a másik öt korábbiak újragondolása. Vendégünk Menyhárt Jenő zenekarigazgató volt, ahogy nevezte magát egy intejúban.

Bíró Eszter énekest telefonon hívjuk, hogy két jövő heti koncertprogramjáról kérdezzük. 

Basszus (2021. november 09., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. november 09., Kedd 20:00

Hegyi Dóra “OHNODY” és Czutor Zoltán volt az adás vendége.

Ohnodyról, vagyis Hegyi Dóriról eleinte különböző zenekarok vendégeként hallhattunk. Az énekesnő selymes hangja, tökéletes angol kiejtése azonnal felismerhető – van valami megfoghatatlan drámaiság abban, ahogy énekel, amire egyébként több zenei producer is felfigyelt a hazai elektro-pop világban.

Saját dalszerzői oldalát viszont csak később kezdte el megmutatni a közönségnek. 2017-ben jelent meg első single-je, 2018-ban pedig első saját szerzeményeit tartalmazó angol nyelvű EP-je, a Nude. Az első igazán áttörő sikert azonban a Hideg című dal hozta meg, mely már az új, Egy Igaz Szerelem című lemezének előfutáraként jelent meg 2019-ben. A hét dalból álló lemez magyar nyelvű, nyugodt, mélybe húz, nem ereszt könnyen; nehéz súlyt helyez a mellkasunkra, dalszövegeitől felidézünk minden nehéz és fontos kapcsolódást az életünkben, legyenek azok szüleink, rokonaink, barátaink, elmúlt vagy leendő szerelmeink.

Dóri nemrég Berlinben koncertezett. Voltaképp amiatt hívtuk meg, s azért is, hogy végre személyesen is találkozhassunk vele. A 2020-as lemezét telefonon muatta be, a covid miatt..s mit ad isten: ezúttal megint telefonon tudtunk csak beszélni vele, most is a covid miatt.

Czutor Zoltánt viszont azért hívtuk fel, hogy gratuláljunk zenekara, a Belmondo 15. születésnapjához.

Basszus (2021. november 02., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. november 02., Kedd 20:00

A Basszus ezúttal két vendéget üdvözölt: Lakatos Mónikát és Rostás Mihály, Mazsit. Immár 11 éve, hogy megjelent együttesük, a Romengo első albuma, 2014-ben a második, s közben egyre nőtt az énekesnő, Lakatos Mónika híre. Annyira, hogy tavaly világzenei WOMEX-életműdíjat kapott – azóta sem győzik címlapjukra tenni fotóját a magazinok. Tavaly alakult a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, s nemrég hírt kaptunk a Mazsimó-Gipsymó nevű formáció megalakulásáról – még ebben a hónapban koncerten mutatkoznak be.

A részletekről és a múlt heti portói fellépésről bőven hallhattunk az adásban, amelynek a második részében az idei Artisjus-díjazottakról adtunk hírt.

Basszus (2021. október 19., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. október 19., Kedd 20:00

Szeder, a Junior Artisjus-díjas énekes-dalszerző 2013 óta meghatározó része és egyedi színfoltja a hazai könnyűzenei életnek. A Reggeli dal és Feri feneke írója sok szívbe belopta magát kortól és nemtől függetlenül. Bájos, szókimondó, humoros, hol könnyed, hol mély szövegeihez egyedi, egyszerre karcos és lágy hang párosul. Szeder, alias Szabó Kriszti volt a vendégünk, bemutattuk a Belső napfény című EP-jét, a 4 új Szeder dalt.

Basszus (2021. október 12., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. október 12., Kedd 20:00

Megjelent Barkóczi Noémi új nagylemeze.

„Jó érzés hátrahagyni a melankóliát és nyitni a világ felé” – így mesélt a dalszerző-énekes az albumról. A pár éves kihagyás után megjelent nagylemez annak a sztoriját foglalja össze, milyen is felnőtté válni 30 évesen annak minden szépségével és szomorúságával. Párkapcsolati zűrök, tinder, párkeresés, gyógyulás, mindennapok egy nagyvárosban, költözések, kiégés, anyaság gondolata, kutyával az élet – minden, ami egy mai harmincas mindennapjait elkísérheti előkerülnek a Dolgom volt című nagylemezen.

Nyitott fülű zenészekről, nyitott fülű hallgatóknak. Zenei programajánló Göczey Zsuzsa szerkesztésében. (Ez sem lemezbörze...)

 

Basszus (2021. október 05., kedd 20:00) - Vendég Lovasi András

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. október 05., Kedd 20:00

Megjelent Lovasi András harmadik szólólemeze. A Grand Hotel Halmahera című anyagon az előadó, dalszerző korábbi zenekari társa, Kispál András is gitározik. A Grand Hotel Halmahera (Tréning a Mennyországhoz) konceptlemez: tizenhárom összefüggő dal, amelyeket prózai szövegrészletek kötnek össze. 

Lovasi András volt a Basszus vendége.

Basszus (2021. szeptember 28., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. szeptember 28., Kedd 20:00

Régi adósságát törleszti Józsefváros.   

Számtalan világhírű jazz-zenészünk született, élt, él Józsefvárosban, indult innen a világhírnév felé, a jazz-zene segítségével egyben a magyar kultúrát is népszerűsítve. Egész zenészgenerációk nőttek, nevelődtek a kerületben, már-már toposz, hogy Józsefváros a cigányzenészek kerülete. A hetvenes években Magyarországon is meginduló jazzélet egyre nagyobb helyet kapott a kerület kulturális életében, a nyolcvanas években megnyíltak az első jazzklubok. A különböző kultúrák, nemzetiségek, nyelvek és hagyományok keveredése nemcsak a VIII. kerület, de egész Budapest, egész Magyarország, egész közép-európai életünk meghatározó eleme. Ez a színes kavalkád ad különös ízt, hangulatot mindennapjainknak és ünnepeinknek is. A jazz mindennek a jellegzetes, a különbségeket harmonikus eggyé olvasztó, de az egyéni ízeket megőrző, s – mint minden zene – közösséget teremtő kifejezési formája. Az együttlétre, a harmóniára, a közös élményre, a zene által a határtalanság megtapasztalására mind nagyobb szükségünk van.

Az önkormányzat 2021. október 1-3-án megrendezi az első Józsefvárosi Jazzfesztivált.

Vendégeink a zenészek és a szervezők voltak, köztük, telefonon, a kerület polgármestere, Pikó András.

Basszus (2021. szeptember 21., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. szeptember 21., Kedd 20:00

"Én úgy alszom" – elkészült Ónodi Eszter és az Open Pub 15 számos albuma. Eszter a beindult színházi életben pörög, ezért a színésznő csak a hangjával volt jelen az adásban, de képviselte őt Kirschner Péter zeneszerző, producer, gitáros mindenes, a legtöbb szám alkotója.

Basszus (2021. szeptember 07., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. szeptember 07., Kedd 20:00

"2021 szeptember 12-én 23.15-kor leszek percre pontosan 45 éves. Eddigi életem kétharmadát a zene iránti szerelmem töltötte ki"– Bérczesi Robi, a Hiperkarma frontembere, szerzője volt a vendégünk. Rég hallottunk róla, vadonatúj dalát is elküldte, de régebbiek is elhangzottak a műsorban. 

Basszus (2021. augusztus 24., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. augusztus 24., Kedd 20:00

Antares. A Skorpió csillagkép lefényesebb csillaga, szuperóriás, a Mars riválisa. Ezt a nevet vette föl egy 2 éves banda. És mit történik, ha a névadó 550 fényévnyire van? Az együttes meglátogat egy csillagvizsgálót. Az Antares épp ezt tette. Személyesen is megismerkedhettünk velük Kovács Botond gitáros és Pap Dávid dobos segítségével. Második albumuk címe: InSanity.
Aztán felhívtuk Kozna Orsit, mert 08.27-én este szerepel a Várker bazárban.

Basszus (2021. augusztus 17., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. augusztus 17., Kedd 20:00

Fülesbagoly Fesztivál néven kétnapos rendezvénynek ad otthont Martonvásáron a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ és szabadtere szeptember 10-én és 11-én. Az idén 5 éves Fülesbagoly Tehetségkutató számos programmal, koncerttel egészül ki. A második napon Horváth Charlie koncertezik a kültéri színpadon. A fesztivál minden programja ingyenes. Vendégünk volt Nagy Szabolcs, aki kitalálta a Fülesbagolyt.
40 éves a Kontroll csoport - Müller Péter Sziámit hívtuk.

Basszus (2021. július 13., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. július 13., Kedd 20:00

Mindjárt a második, az Atoms c. lemezével mutatkozik be a különös nevű Platon Karataev zenekar. A két énekes, Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén képviseli a többieket.

Lakik bennem - ez a címe az új Belmondo dalnak, amit Sziámival írt Czutor Zoltán, akit telefonon hívunk.

Szerkeszti Göczey, a műsorvezető Bencsik, mint mindig.

Basszus (2021. június 22., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. június 22., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Vitáris Iván és Simon Bálint dobos jött el hozzánk ezúttal, mert magyar nyelvű lemeze készül az Ivan & The Parazol zenekarnak. Az lesz a címe, hogy Budapi pop.
Telefonon kérdeztük meg Jobbágy Bencét, hogy miért készült a szomorkás Anya apa c. dala és a klip.

Basszus (2021. június 15., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. június 15., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- 2021 címmel megjelent a Zűrös Banda, a modern balkáni világzenekar második albuma, aminek az élő bemutatója a múlt héten már lezajlott. Nálunk most lehetett hallani Básics Branka énekesnő segítségével. Aztán felhívtuk Némót, Németh Gábort, a Fiúk a Térről nevű, tavaly újraalakult zenekar frontemberét, majd bemutattuk a Csendes a város című dalukat.

Basszus (2021. június 08., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. június 08., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- Szenzációóóóóó! Karnevál címmel 17 számos albumot jelentetett meg a Belga. Vendégünk volt Bauxit, azaz Kékesi Balázs, a számok szövegírója. Most először látjuk az előnyét annak, hogy nem az NMHH 92.9-es frekvenciáján szólunk. Az interneten nem kell tartanunk a hatóság szigorától. Hogy értsék: a Belga dalszövegei nehezen mondhatóak "rádióbarátnak". Akik tehát viszolyognak a csúnya szavaktól, ezúttal ne a Basszust hallgassák, mert ilyenek előfordulnak.