„Klubrádió

Vastagh Pál jogász, egyetemi oktató, politikus, diplomata, 1994 és 1998 között a Horn-kormány igazságügy-minisztere, 2002-ben  az Európai Konvent tagja, melynek feladata az Európai Unió alkotmánytervezetének kidolgozása volt. 2006 októberében Magyarország nagykövetévé nevezték ki a kanadai Ottawába, emiatt lemondott országgyűlési mandátumáról és főiskolai főigazgatói posztjáról is.

Az Év Komolyzenei Műve – Artisjus-díjat kapott Vajda Gergely karmester, zeneszerző, klarinétművész Fuharosok című kamaraoperája, amely Esterházy Péter azonos című elbeszélése alapján készült.  Hogy mit jelent maga a szó, hogy fuharosok? A fuvaros régi, tájnyelvi alakja, de bármit is jelöl a név, a végén található többesjel mindenesetre jelentéssel bírhat. Nem egy egyénről van szó, hanem egy meghatározhatatlan létszámú csoportról, ami félelmetessé és mitikussá növeli erejüket, mint ahogy kinézetük hasonlósága is. A Fuharosok többesszámbeli ereje politikai hatalmat is képviselhet.

Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész egy interjúban így mesélt a kezdetekről: „Békéscsabán nőttem fel, elég szegények voltunk. A szüleim nem szerettek kirándulni, unalmas volt az élet, kevés volt az esemény. Anyám egy idő után könyvtáros lett, az iskolának, ahová jártam volt egy fiókkönyvtára. Akkor szerettem meg az olvasást. A könyv volt az esemény, a kalandos dolog. A gimnáziumban egy nagyon kedves tanárnő tanított, Sipos Lászlóné. Ő sok mindenre rányitotta a szememet – ő mutatta meg Esterházyt, Hajnóczyt, amerikai kisrealistákat. Ő nagyon fontos volt nekem. De valahogy úgy képzeltem, hogy régész leszek, mert az olyan romantikus – mint később Indiana Jones...”

Kő Boldizsár kőfaragómester, grafikus, mesebeli játszóterek alkotója. A saját gyerekei inspirálták, hogy olyan játszóhelyeket, térbeli mesekönyveket alkosson, ami egyben szabadtéri kiállítótér művészi szobrokkal, amire felmászhatnak a gyerekek. Például Zöld Péter a budai Millenáris Parkban.

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében, elhunyt Mihail Gorbacsov, a XX. században a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) utolsó főtitkára. Zolcer János újságíró, televíziós producer, filmes jól ismerte őt, két évvel ezelőtt a Klubdélelőttben mesélt a barátságukról. Ezt a beszélgetést ismételtük most meg.  

 

2022. szeptember 03. Klubdélelőtt (2022. szeptember 03., szombat 09:00)
159:06
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa