„Zajlik

Dr. Felcsuti Péter közgazdász, bankár. Nyugdíjba vonulásáig, 2010-ig, az akkori Unicbank, mai nevén Raiffeisen Bank vezérigazgatója. 1995 és 2000 között a Magyar Bankszövetség alelnöke. 1997-ben a pénzügyi szakmában végzett tevékenységének elismeréseként Heller Farkas kitüntetésben részesült. Nyugdíjba vonulása óta sokat publikál, számos közgazdasági szakkönyvet fordított  és különböző társadalmi kérdésekben nyilvánított véleményt.

Szalai Anna, Izraelben élő irodalomtörténész. Édesapja Szalai András politikus, a Rajk-per egyik vádlottja, halálra ítélték, majd kivégezték. Anna vállalta, hogy összehozza a hozzá hasonló sorsot megélt embereket, akik elmondták a maguk és családjuk, szüleik és persze az ország históriáját, amiből egy kötetet állított össze. Az 1989 utáni új emlékezetpolitika szinte törölte a történelemből, hogy a Rákosi- majd később a Kádár-kor elhallgatta a lelepleződött bűnöket, kegyetlenséget. Ebben részt vettek olyan politikusok, akik a Kádár-korban vezető szerepet töltöttek be.

Egervári Sándor labdarúgó, hátvéd, edző, szövetségi kapitány jó néhány csapatot  vezetett győzelemre edzőként. Először az U20-al ért el sikereket a nemzetközi porondon. Edzői pályafutásának egyik legfontosabb sikere a 2012-es Eb-selejtező volt Magyarország és Svédország között. 2013-ban vereséget szenvedett a csapat Hollandia ellen, így Egervári lemondott. Kapcsolata a focival azonban a mai napig élő, Pomázon másodmagával focisulit vezetett, addig, amíg egy agyvérzés véget nem vetett ennek a tevékenységének. „A mozgásnélküliséget nem tudom megszokni, megpróbálok együtt élni vele, de nagyon nehéz dolog” – vallott az évek óta tartó betegségéről, illetve állapotáról.

Meichl Frida rendező szakos hallgató a Budapest Metropolitan Egyetemen. Közösségi finanszírozással igyekszik elkészíteni következő filmjét. A tizenhét éves katolikus gimnazista lány történetét elmesélő filmnek, – a lány terhes lesz, amiből rengeteg konfliktusa adódik az iskolával – olyan színészek szavaztak bizalmat, mint Udvaros Dorottya, Szőke Abigél, Gellért Dorottya, Csoma Judit, László Zsolt, vagy Zsótér Sándor. Az alkotók kiemelt célja, hogy felhívják a figyelmet a fiatalkorú lányok önrendelkezési jogának fontosságára és bemutassák, milyen kiszolgáltatottsággal és következményekkel jár ennek a hiánya.

Fedeles-Czeferner Dóra történész, egyetemi oktató, fordító. Kutatási területe a 19-20. századi magyarországi- és ausztriai nőmozgalmak története. Egy konferencián hangzott el, hogy bár a neme miatt nem érzékelt negatív megkülönböztetést, de a kutatási területe miatt már igen. Ráadásul azt tapasztalja, hogy a hazai tudományos közegben sokszor „nő a nőnek farkasa”, az idős szakmabeliek rendszerint elnyomják a fiatalokat, bár ez a tendencia más környezetben is tapasztalható. Ezzel szemben a 20-as, 30-as és 40-es generáció összetart, megtalálja az utat egymáshoz, inkább egymást segítik, mint gátolják.
2024. augusztus 03. Klubdélelőtt (2024. augusztus 03., szombat 09:00)
151:06
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa