„Zajlik

Jordán Ferenc biológus, ökológus, hálózatkutató biológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egykori vezetője, ma már Olaszországban, a Pármai Egyetemen dolgozik. Hogy mi mindenről beszélgettünk? Például arról, hogy a Föld nem a mi játszóterünk. A túlnépesedés és a túlfogyasztás a legnagyobb probléma, miközben a világ egyes részein az életért kell küzdeni. A Balatonról csak annyit, az ingatlanfejlesztések beláthatatlan tömege pusztítja a környezetet.

Búcsúztunk Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, producertől, operatőrtől, írótól, forgatókönyvírótól.  Életének 82. évében, hosszan tartó betegsége után feladta a harcot. Két évvel ezelőtt volt a Klubdélelőtt vendége, akkor a Kövek című dokumentumfilmjéről beszélgettünk, ami egy német művészről szól, aki magyar városokban helyez el „botlatóköveket” a holokauszt áldozatainak emlékére.

Dettre Gábor Németországban élő filmrendező, forgatókönyvíró, társproducer, hosszú évek után készített ismét idehaza játékfilmet. A Csendes éj egy idős asszony és egy fiú találkozásáról szól.

Bakos Bálint egykori vívó, szorongásos, mentális és testi panaszaival kereste fel a pszichológust, aki megtanította ezeket kezelni. A kezelések jól sikerültek, Bálint ma már maga is pszichológus. Mottója: „Az élet nem arra való, hogy egyedül csináljuk végig. Bármilyen erősnek és keménynek képzeljük is magunkat, időnként mindannyiunknak szüksége van segítségre.”

Sztárek Andrea, Déryné- és Tolerancia-díjas színész, jó ideje rendez is, de vajon honnan jött az utóbbi ötlet? Erről így mesélt: „Édesanyám halála előtt mondta nekem, rendeznem kéne. Tiltakoztam. De miután meghalt, jött egy felkérés, és úgy éreztem, mintha átvenném a stafétabotot”. Édesanyja ugyanis színházi rendező volt.

Pataki Ágnes Balázs Béla-díjas filmproducer, szerepelt az 50 legsikeresebb nő listáján, egy magazin kétszer is őt választotta a kultúra 9. legbefolyásosabb nőjének. Születésnapján köszöntöttük.

2024. szeptember 07. Klubdélelőtt (2024. szeptember 07., szombat 09:00)
159:02
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa