„Zajlik

Shakespeare tükre - az emberi jellem örök változásai

A klasszikus dráma egyik kiemelkedő mestere William Shakespeare. Életművén keresztül az emberi jellemek időtlen világába is betekintést nyerhetünk, igazolásul arra, hogy míg a környezet és a társadalmi körülmények folytonosan változnak, az emberi természet alapvető vonásai nem. Ebben a sorozatban Shakespeare néhány színpadi művén keresztül megvizsgáljuk azokat az univerzális érzelmeket, konfliktusokat, amelyek évszázadok óta foglalkoztatják az embereket. Mert Shakespeare művei nem csupán izgalmas, szép történetek, hanem saját életünk és küzdelmeink tükrei is. Megnézzük, hogyan formálják karakterei az emberi viselkedést, és hogyan tükrözik vissza mindazt, ami bennünket emberekké tesz. A bátrabbak egy lépéssel tovább is merészkedhetnek. Ha tükörnek tekintjük Shakespeare műveit és karaktereit, belepillantva ebbe a tükörbe felfedezhetjük saját jellemünket, erényeinket és gyengeségeinket.

Shakespeare "Ahogy tetszik" című vígjátéka olyan könnyed darab, amely komoly témákat boncolgat. Benne a természet, a társadalom, önazonosságunk és persze a szerelem fő kérdései kerülnek elő. A darab főszereplője Rosalinda, egy öntudatos, vonzó női figura. Ő a történet legfőbb cselekvője, aki határozottan képviseli álláspontját és kitartóan halad célja felé, hogy választottját méltó partnerként emelhesse maga mellé.

A műsor első felében az Ahogy tetszikről és Rosalinda figurájáról beszélgettünk, Almási Zsolt irodalomtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Shakespeare Bizottság elnökével.

A második félórában pedig megszólalt Mayer Máté pszichológus, pár- és családterapeuta, történelemtanár és Tarr Bence László kulturális antropológus, filozófus, buddhista tanító.

2024. szeptember 25. Shakespeare tükre (2024. szeptember 25., szerda 19:00)
47:14
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes