„Klubrádió

Augusztus 20. negyven éven át a sztálinista alkotmány ünnepe volt, a tűzijáték ezt tette a nemzetet összetartó nappá. Nem is csoda, ha máig nagyon furcsán viszonyulunk azokhoz a nézetekhez és életutakhoz, amelyek eltérnek a környezetünkben előforduló, eszményeinkben vallott egyetlen helyes úttól. Most azt gyakoroltuk, hogy a különböző szemszögeket nem problémaként, hanem személyes szempontként hallgatjuk meg, ahol senki se rosszabb vagy jobb a többieknél, hanem hozzáad egy részt az egészhez – ahogy Nyugaton ez így normális.

A Kádár-rendszernek még a hibái is abból fakadtak, hogy a beosztottjai nem követték Kádár szellemét? Moldova György Kádár János c. életrajzi könyvének részleteit Valcz Péter olvasta föl

A megosztottság a Kádár-korban is jelen voltSchmidt Mária történész a Kádár-rendszerhez való viszonyáról és kritikája a rendszerváltás utáni értelmiség korszakhoz való viszonyulásáról

Már az illegális ellenzéki mozgalom is hatalmi tényező az autonóm egyénhez képest? Nagy Jenő szociológus, hajdani szamizdatkészítő a demokratikus ellenzéktől való eltávolodásának okairól.

Talán az tudott csak igazán szembeszállni a Kádár-rendszer szellemével, aki a hétköznapi tudatnak is ellenállt. Pajor Tamás dalszerző a nyolcvanas évekbeli radikális provokációiról.

Vajon meggyógyít-e bárkit is a múlt kísértete? – Cseh Tamás és Bereményi Géza A parkett ördöge című dala.

2023. augusztus 19. Tükörfordítás (2023. augusztus 19., szombat 14:00)
53:37
00:00
Műsorvezetők: Pályi Márk Szerkesztők: Pályi Márk