„Zajlik
A lényeg

120 milliárdot kapott az adófizetőktől, mégis 4,6 milliárdos veszteséggel zárt a "közmédia"

26/06/2024 11:33

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Idén még nagyobb pénzeső szakad rájuk. 

A beérkező 120 milliárd forintos költségvetési támogatás ellenére veszteséges lett a közmédia  2023-ban: 4,6 milliárdos veszteséggel zárt – írja az Mfor.

Emellett a nézettsége is csökkent. Mint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) beszámolójából kiderült:  2023-ban a hat közszolgálati tévéadó együtt, a tévézésre fordított idő 9,4 százalékát tudhatta magáénak, ami 13,8 százalékos csökkenést jelent.

Az alig nézett műsorok elkészítésén viszont rengetegen dolgoznak: a foglalkoztatottak száma meghaladja a kétezer főt, rájuk pedig összesen 24,1 milliárd forintot kellett elkölteni.

Az átlagkereset így 500-700 ezer forint között alakulhatott.

Média - Sajtó - MTVA székház
 
MTVA székház
 
Budapest, 2014. december 19. A Duna World Televízió logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt. MTVA Fotó: Zih Zsolt
 

A közmédiának nemcsak költségvetési bevételei, hanem kereskedelmi bevételei is vannak, de ebből csak néhány napig tudna működni. Mindössze ötmilliárd forintot sikerült begyűjteni a piacról, ennek jelentős része a reklámokból van, ezek jelentős része pedig állami reklám. Az állami média reklámfelületeit is a Mészáros Lőrinc-közeli Atmedia értékesítőházhoz tartozó Media Services Company Kft. árulja.

Az MTVA 15 milliárd forintnál is több pénzből gazdálkodhat 2024-ben, mint tavaly: 142 milliárdból.