„Támogassa
A lényeg

2011-ben beadványt írtak a bicskei igazgató miatt

6/03/2024 08:50

| Szerző: Klubrádió

Már 2011-ben tudott volt, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója fogdossa a gyerekeket. Érthetetlen, hogy az önkormányzat miért érte be feljelentéssel, fenntartóként miért nem tett azonnali lépéseket az otthonban.

Közérdekű adatigényléssel kikérte a Népszava az anonimizált változatát annak a beadványnak, amit a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon két nevelője írt a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályvezetőjének még 2011-ben.

Ebben részletesen beszámoltak akkor, hogy a gyerekek elmondása szerint szexuálisan zaklatta őket V. János, a bicskei gyermekotthon 2019-ben elítélt akkori igazgatója. Az ügyből mégsem lett akkor semmi érdemi: a bejelentés után nem történtek az otthonban azonnali lépések, az igazgatót nem mentette fel az illetékes főváros, helyette az Országos Rendőr-főkapitánysághoz továbbították az ügyet, amely 2012. június 18-án megszüntette a nyomozást azzal, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Az irat szerint egy fiú már 2010 novemberében arról mesélt az otthon egyik szabadidő-szervezőjének nagy zavarban, hogy az igazgatónál járt és „János bácsi benyúlt a gatyámba”. Amikor pedig 2011 tavaszán új gyerek érkezett az otthonba, neki a nadrágjába nyúlt és azt kérdezte: "ez neked jó?".

A beadványban leírtak alapján a lap szerint érthetetlen, hogy az akkor Tarlós István vezette önkormányzat miért érte be feljelentéssel, fenntartóként miért nem tett azonnali lépéseket az otthonban, amelynek igazgatóját csak évekkel később ítélték el pedofil bűntettek miatt