„Zajlik
A lényeg

2,5-3 millió magyar tekinthető szegénynek

21/06/2024 13:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Erre jutott az Egyensúly Intézet.

„A válaszadók 45 százaléka – családi vagy házastársi támogatás nélkül – nem tudja biztosítani az szűkös megélhetéshez szükséges anyagi feltételeket” – írja az Egyensúly Intézet májusi 1000 fős reprezentatív mintán végzett szubjektív szegénységkutatása alapján.

A felmérés szerint az átlagos megélhetést biztosító jövedelmi szint november óta 50 ezerrel nőtt, így most havi nettó 400 ezer  forintra van szüksége egy embernek. A válaszadók 45 százaléka – családi vagy házastársi támogatás nélkül – nem tudja biztosítani még a szűkös megélhetéshez szükséges nagyjából havi 250 ezres feltételeket sem.

 
Illusztráció:
Pixabay
 

Megállapították, hogy 2,5-3 millió magyar tekinthető szegénynek, és csak a lakosság 45-50 százalékáról mondható el, hogy kijön a jövedelméből, és képes kiegyensúlyozott életvitelt fenntartani. A háztartások kétharmadának problémát jelent a kiadások fedezése.

A magyarok fele úgy érzi, az elmúlt három évben csökkent a vásárlóereje. Honfitársaink harmada nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos váratlan kiadással, tavaly november és idén május között 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik egyáltalán nem tudnának megküzdeni egy 100 ezer forintos problémával – írták. (A 444 nyomán)