„Klubrádió
A lényeg

31 millióra bírságolták a dolgozóit veszélyeztető akkufeldolgozó céget

20/06/2023 17:18

| Szerző: Klubrádió

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően – egy közérdekű bejelentés nyomán – március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. Az üzemcsarnokokban erős oldószerszag volt érezhető, az ellenőrzést végző kormányhivatali személyek magukon bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a selejtes akkukat feldolgozó üzemben – írta az Átlátszó.hu.

A kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek. A határozat szerint az erős oldószerszag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is. Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság.

A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében. A helyszíni vizsgálatot – a dokumentumok hiányossága és az engedély nélkül tárolt hulladék mennyiségének megállapíthatatlansága miatt  – tanúk meghallgatásával is kiegészítették.

Miközben pénzügyi szempontból eredményes évet zárt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft., sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket. A cég szigetszentmiklósi akkufeldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt. A bátonyterenyei telephely pedig ugye legutóbb 31 milliós bírságot kapott több száz tonna engedély nélkül tárolt hulladék miatt. De a büntetések összege így is eltörpül a cég tavalyi, 18,5 milliárdos árbevétele és 1,6 milliárd forintos nyeresége mellett.