„Zajlik
A lényeg

34 pártot már nyilvántartásba vettek

3/02/2022 16:46

| Szerző: Klubrádió/24.hu

Nyilvántartásba kezdték venni a pártokat az április 3-i országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) már harminc feletti versenyzőt regisztrált. Azok a pártok indíthatnak országos listát, melyek legalább 14 megyében és Budapesten minimum 71 választókerületi jelöltet tud kiállítani, akik össze is szedik a szükséges számú (500) ajánlásokat. Az ilyen pártoknak állami kampánytámogatás is jár.

A kormányoldali Fidesz és a KDNP mellett a parlamenti képviselőkkel rendelkező Jobbik, DK, MSZP, LMP és Párbeszéd, a képviselői hellyel nem rendelkező Momentum mellett sok más jelentkező is megméretné magát tavasszal. A pártok regisztrációja még javában zajlik, a fentieken túl bejelentkezett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk, a Szanyi Tibor által alapított Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM), akik Thürmer Gyula Munkáspártjával közösen indulnak, hátha együtt sikerül megugraniuk a bejutási küszöböt.

Vannak egészen új indulók, és olyanok is, akik az előző években már próbálkoztak, de sikertelenül. A Haza Pártjának például nem jött össze 2018-ban a listaállítás, idén csak egy jelöltet indítanak. De újra próbálkozik a Zöldek Pártja is, mely sok-sok éve indít el jelölteket eredmény nélkül. 2014-ben összejött az országos listaállítás és a 150 millió forintos kampánytámogatás, de csak 0,37%-ot értek el.

A Száva Vince által vezetett Mi Pártunk (IMA) - mely 2018-ban 477 szavazatot kapott - és a 2018-ban 12 jelöltet indított Demokrata Párt is be szeretne jutni idén, ahogy a Valódi Demokrata Párt is. Ez utóbbi új szereplő, egykori óbudai DK-sok gründolták. Ugyancsak újonc a tavaly bejegyzett Szabad Magyar Demokratikus Párt, a Demokratikus Karta Párt, az Egészséges Magyarországért Választási Párt, a Közösen Magyarországért Párt és most indul először a választáson a Kelemen Annával, Détári Lajossal és VV Tommyboy-jal operáló, Gattyán-pártnak is emlegetett Megoldás Mozgalom.

Volner János pártja, a beszédes nevű Volner Párt nem indul, mert úgy látja, hogy nem érnék el az 5%-ot, ezzel pedig a balliberális tömb hatalmi esélyeit” növelnék. Gödény György a Normális Élet Pártja nevében indul, korábban a Közös Nevező Párt tagjaként markolt fel állami kampánytámogatásokat, ahogy arról a Partizán tudósított leleplező videósorozatában. Nem jött viszont össze az indulás a Platón Pártnak, amelyik elnökének decemberben lejárt a pártmegbizatása.

Frissítés: Már 46 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.